Macron pleit voor een “nieuwe Europese entiteit” waar onder meer Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk lid van kunnen worden

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag tijdens een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg gezegd dat hij voorstander is van een nieuwe Europese entiteit waar ook landen die niet tot de EU behoren lid kunnen van worden.

Veel Europese landen reageerden opgelucht op de verkiezingsoverwinning van Macron vorige maand. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak bijvoorbeeld van een “sterk engagement naar Europa.” De positieve reacties kwamen niet als een verrassing, aangezien Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate die de duimen moest leggen voor Macron, altijd al een grote criticus van de Europese Unie is geweest.

Een nieuwe Europese entiteit

Met een nieuw voorstel wil Macron als het ware zijn pro-Europese houding extra in de verf zetten. Zo heeft hij tijdens een toespraak voor het Europees Parlement een pleidooi gehouden voor een nieuw Europese entiteit waar ook landen die geen lid van zijn van de Europese Unie tot kunnen toetreden. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Hij had het daarbij specifiek over Oekraïne. “Het zal nog jaren duren voordat Oekraïne lid kan worden van de Europese Unie. Daarom is het belangrijk om het land hoop te geven op korte termijn”, klonk het. “Oekraïne is door zijn strijd en zijn moed al een volwaardig lid van ons Europa, van onze familie, van onze unie.”

Democratische Europese naties

In plaats van de strenge normen te versoepelen om landen in staat te stellen sneller toe te treden, stelde Macron voor een parallelle entiteit op te richten die landen verwelkomt die tot EU willen toetreden, of het blok hebben verlaten, zoals het Verenigd Koninkrijk.

De Franse president voegde eraan toe dat deze “Europese politieke gemeenschap” open zou staan voor democratische Europese naties die haar kernwaarden onderschrijven op gebieden als politieke samenwerking, veiligheid, energie, vervoer, investeringen in infrastructuur of verkeer van personen. “Toetreding tot de EU zou niet noodzakelijk een voorbode zijn van toekomstig EU-lidmaatschap”, besloot Macron.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20