“Macron is de president van de rijken en de gepensioneerden…”

“Twee Frankrijken”, schreven we maandag als gevolg van de publicatie van de definitieve resultaten van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Maar de structurering van het Franse politieke leven bevestigt zich eerder in 3 gelijke politieke blokken.

1) Links + ecologisten (31,9%), 

2) Centrum + liberaal rechts (LREM + LR, 32,6%), 

3) Extreem rechts + soevereinisten (32,3%)

Nog opmerkelijker is de samenstelling van het kiezersreservoir van de verschillende kandidaten (zie grafiek onder)

  • Jean-Luc Mélenchon (wijnkleur) is de duidelijke winnaar in de categorie onder de 35 jaar. Hij haalt er dubbel zoveel stemmen als Macron.
  • Macron (oranje) is de onbetwiste koning van de niet-actieven (60- en vooral 70-plussers). Hij haalt er drie maal meer stemmen dan Le Pen en vier keer meer dan Mélenchon.
  • Le Pen (donkergrijs) haalt een gelijkaardig aantal stemmen in alle categorieën, behalve bij de 70-plussers. Daar haalt ze niet eens een derde van de stemmen van Macron. Dat is slecht nieuws voor Le Pen, omdat de 70-plussers zich zondag met een participatie van 77% ook de meest actieve kiesgerechtigden toonden.

Macron, president des riches et des vieux…

? Volgens gegevens van veilingbureau Ipsos bestaat het electoraat van Macron uit gepensioneerden (40% stemt EM). Ook Fransen die meer dan 3000 euro/maand verdienen (35% stemt EM) stemmen voor de uittredende president. “Les vieux et les riches”, dus…

? Dat in tegenstelling tot het electoraat van Le Pen en Mélenchon, die beide beter doen bij de laagbetaalden en Macron kloppen in alle leeftijdsgroepen onder de 60.

? Wat maakt dat Macron voor een moeilijke opdracht staat wil hij nu kiezers uit het reservoir Mélenchon verleiden (wat hij in 2017 wel deed). Die willen niet weten van een pensionering op 65 jaar. Verder blijkt uit een analyse van CEVIPOF (SciencesPo) dat Le Pens economische programma “nog nooit zo links is geweest” en dat 2/3 van de maatregelen die ze voorstelt gericht zijn op herverdeling.

Maar… de tweede stemronde wordt nooit gespeeld met dezelfde kiezers als de eerste. Sommigen zullen thuisblijven, terwijl anderen dit keer misschien besluiten om wel naar de stembus te gaan. Bovendien ligt de beslissing meer dan waarschijnlijk bij de mensen die zondag niet gingen stemmen. Dat waren zondag 26,31% van alle kiezers, tegenover 22% in 2017.

Meer