Machtswissel aan de top van oliereus BP: groenere ambities in het verschiet?

Na bijna een decennium aan de top van British Petroleum Company (BP) zet Bob Dudley vandaag een stap opzij als CEO. Bernard Looney, hoofd van de afdeling voor exploratie en ontwikkeling, vervangt hem en moet het bedrijf naar een meer duurzame toekomst leiden.

Dudley nam het stuur van BP over toen de oliegigant in crisis verkeerde. Het Deepwater Horizon-ongeval in de Golf van Mexico was de grootste ecologische ramp uit de geschiedenis van de petroleumsector. Het kostte BP miljarden aan boetes en opruimkosten. Dudley overschouwde het herstel, en gidste het energieconcern door andere moeilijke momenten, zoals de crash van de olieprijzen in 2014.

De ramp met het boorplatform Deepwater Horizon veroorzaakte een ecologische ramp in de regio en een financiële krater bij BP – Isopix

Onder hem werd BP echter beschouwd als een van de slechtste leerlingen van de klas wat betreft de transitie naar een economie zonder koolstofuitstoot. Eind vorige eeuw was de Britse multinational nochtans de grootste investeerder in groene energie van de 7 ‘supermajors’, zoals de groep van grote olie- en gasproducenten wordt genoemd.

Gebrek aan groene ambities

In 2003 kwam de slogan ‘Beyond Petroleum’, waarmee een shift naar duurzame energie aangeduid werd. Dat werd echter een gigantische flop en sindsdien heeft BP zijn inspanningen voor duurzame energie teruggeschroefd.

De 64-jarige Amerikaanse zakenman begon wel met het diversifiëren van BP’s activiteiten. Er werd geïnvesteerd in elektrische laadstations, biobrandstoffen en zonne-energie. Maar hij slaagde er nooit in om investeerders te overtuigen van een daadwerkelijke overgang naar een meer duurzame bedrijfsstrategie.

Slechts drie procent van zijn jaarlijkse investeringen ging naar hernieuwbare bronnen en duurzame technologieën. Onder hem bleef de olie- en gasproductie stijgen, in 2018 werd 13 procent meer opgeboord dan twee jaar voordien. Als hij in de media kwam, was het om te waarschuwen voor een te snelle transitie naar duurzame energiebronnen.

Geen inspanningen, geen investeerders

Door de maatschappelijke trend laten investeerders oliegiganten die geen inspanningen in de strijd tegen klimaatverandering, steeds meer links liggen. Zo werd BP vorige week uitgesloten van het pensioenfonds van 2,8 miljard Britse pond van de investeringsgroep ‘Church of England. Die noemde het gebrek aan groene ambities als reden.

Dudley’s vervanger, Bernard Looney, heeft dan ook al aangekondigd dat hij strengere klimaatdoelstellingen voor BP zal hanteren. Persagentschap Reuters citeert anonieme bronnen die de ambitieuze doelen nader omschrijven. Waarschijnlijk zullen die de emissies omvatten van brandstoffen die aan klanten worden verkocht. Momenteel worden die uit de uitstootquota van het olieconcern gehouden. Enkel de veel lagere uitstoot van BP’s eigen activiteiten worden meegeteld.

Als onderdeel van een klimaatvriendelijkere strategie, zal de 49-jarige Ier ook een brede reorganisatie van het bedrijf doorvoeren, om kosten te besparen. Dat vertellen de anonieme bronnen aan Reuters. Op 12 februari zal Looney zijn bedrijfsstrategie toelichten.

BP produceert het equivalent van 3,7 miljoen vaten olie per dag en is direct of indirect verantwoordelijk voor een jaarlijkse CO2-uitstoot van 491 miljoen ton. Dat is meer dan de totale emissie van het Verenigd Koninkrijk.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.