Goldman Sachs stopt met financiering koolmijnen en arctische olie-en gasontginning

Terwijl de klimaatconferentie in Madrid een teleurstellend slotakkoord bereikte, verscherpt de Amerikaanse zakenbank haar beleid omtrent het financieren van de ontginning van fossiele brandstoffen.

Een van de grootste spelers van Wall Street heeft zijn klimaat- en milieubeleid geüpdatet. Goldman Sachs Group Inc. verbindt zich ertoe om te stoppen met de financiering van nieuwe koolmijnen. De bank roept ook investeringen in olie- of gasboringen in het noordpoolgebied een halt toe. Op haar website staat bovendien te lezen dat het de komende tien jaar ‘750 miljard dollar voorziet voor de financieringen van klimaattransitie en inclusieve groei’.

Het strikter klimaatbeleid van Goldman Sachs wordt toegejuicht door klimaatbewegingen wereldwijd. Een welkome opsteker nadat de klimaatconferentie in Madrid zondag tot een weinig ambitieus slotakkoord kwam. Delegaties van bijna 200 landen kwamen niet tot een overeenkomst om marktmechanismen in te schakelen om fossiele brandstoffen uit te faseren.

Het is een trend te noemen: banken wereldwijd zetten minder in op financiering van de koolindustrie, een sector die enorm bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijk wordt er steeds meer geïnvesteerd in duurzame energie.

Volgens de Amerikaanse milieuorganisatie Rainforest Action Network (RAN) is Goldman Sachs met deze zet ‘de bank met het sterkste klimaatbeleid in de VS’. Volgens RAN gaat het om ‘een cruciale eerste stap om de financiering van olie-en gasontginning volledig te stoppen.’

In een opiniestuk in The Financial Times gaf David Solomon, CEO van Goldman, meer uitleg over het opzet voor meer financiering van duurzame projecten.

‘De komende 10 jaar zal Goldman Sachs 750 miljard dollar aan investeringen oriënteren naar negen gebieden die te maken hebben met klimaattransitie en inclusieve groei,’ schreef hij. Specifiek gaat het om onder meer groene energie en transport, duurzame voeding, landbouw en onderwijs.

Hoe voegde er wel aan toen: ‘De wereld zal fossiele brandstoffen, auto’s en vliegtuigen blijven produceren. Goldman Sachs zal klanten blijven steunen in transacties die belangrijk zijn voor de economische activiteit.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20