Moet Isabelle Kocher opstappen als CEO van Engie, de Franse moedergroep van Electrabel? De raad van bestuur van Engie hakt donderdag de knoop door, melden Franse media.
Isabelle Kocher is een van de machtigste zakenvrouwen van Frankrijk en ook een cruciale figuur in het Belgische kernenergiedossier. Al maanden wordt getwijfeld of haar aflopende mandaat als CEO verlengd wordt. Donderdag komt de raad van bestuur van Engie in een uitzonderlijke zitting bijeen om haar lot te beslechten. Volgens verscheidene Franse media is een exit van Kocher het waarschijnlijkste scenario.
Jean-Pierre Clamadieu, de voorzitter van de raad van bestuur, voedde de voorbije weken de twijfels rond Kocher door niet ondubbelzinnig achter zijn CEO te staan. Volgens sommigen aast hij zelf op het CEO-schap. Clamadieu is een goede bekende in België, want hij was voorheen de CEO van chemiereus Solvay.
‘PDG’
Engie, het voormalige GDF Suez, werd jarenlang geleid door Gérard Mestrallet. Die was een typisch Franse ‘PDG’, tegelijk voorzitter (président) en CEO (directeur général). Bij de aanstelling van Kocher, die eerder financieel directeur was, werden de functies van voorzitter en CEO ontkoppeld.
Vorige week circuleerde in de Franse pers het scenario waarbij Kocher moet vertrekken en Clamadieu tijdelijk CEO zou worden, waardoor Engie weer een ‘PDG’ zou hebben. Om het CEO-schap te behouden, zou Kocher voorgesteld hebben dat Clamadieu een deel van de topmanagers rechtstreeks mag benoemen, schreef de zakenkrant Les Echos vorige week.
Kocher is de enige vrouw aan het hoofd van een groot Frans beursgenoteerd bedrijf. Zij zou de steun verloren hebben van de meeste leden van de raad van bestuur, zegt het persbureau AFP op basis van anonieme bronnen. De Franse overheid – die ruim 23 procent van de groep in handen heeft – heeft publiekelijk nog geen standpunt ingenomen over haar mandaat.
Kernuitstap
Wie het ook wordt, de Belgische kernuitstap is een van de belangrijke dossiers die op het bord van de nieuwe CEO komt. Dochterbedrijf Engie Electrabel baat de kerncentrales van Doel (vier reactoren) en Tihange (drie reactoren) uit, die samen goed zijn voor ongeveer de helft van het Belgische elektriciteitsverbruik.
Volgens de wet op de kernuitstap moeten die zeven allemaal sluiten tegen 2025 en ontmanteld worden. Maar bij gebrek aan volwaardige federale regering, is het tijdsschema nog onzeker. Electrabel hekelde recent die politieke onduidelijkheid rond de kernuitstap.