Machtige aanklager die onderzoek voert naar Trump-getrouwen aanvaardt ontslag

Geoffrey Berman, de federaal procureur in het New Yorkse Manhattan, staakt het verzet tegen zijn ontslag en legt zijn functie neer. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr wou hem per direct weg, maar het is niet helemaal duidelijk waarom.

Geoffrey Berman is als federaal procureur in Manhattan een van de machtigste openbaar aanklagers in de VS. Hij voerde een onderzoek naar verschillende medewerkers van Trump, zoals onder meer de advocaten Michael Cohen en Rudy Giuliani, de ex-burgemeester van New York. Berman leidde ook het onderzoek in de misbruikzaak rond Jeffrey Epstein.

Berman werd vrijdagavond aangespoord om zelf ontslag te nemen, maar weigerde dat publiekelijk. ‘Omdat u verklaard heeft dat u niet van plan bent te vertrekken, heb ik vandaag aan de president gevraagd om u te ontslaan en dat heeft hij bevestigd’, reageerde minister van Justitie William Barr in een persbericht. Juridisch gezien kan Barr Berman niet ontslaan, maar Trump wel. De president zelf zegt niet betrokken zijn in de zaak en verwijst door naar Barr.

De grote vraag is waarom Barr het initiatief nam om Berman te verwijderen. De minister geeft zelf geen uitleg, waardoor het onduidelijk is of er een specifiek onderzoek of dossier de directe aanleiding is.

Berman wordt met onmiddellijke ingang vervangen door zijn adjunct Audrey Strauss.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20