LVMH-paus Bernard Arnault, de rijkste mens van Europa, regelt zijn erfenis

De Franse magnaat Bernard Arnault verdeelt de toekomstige controle over zijn luxe-imperium LVMH evenredig onder zijn vijf kinderen. “Deze nieuwe structuur zal de continuïteit van de familiale controle over LVMH verzekeren”, zegt hij in een mededeling.

LVMH staat voor Louis Vuitton Moët Hennessy, maar is inmiddels zoveel meer dan de luxemode van Louis Vuitton of de champagne van Moët & Chandon. De groep omvat liefst 75 verschillende luxehuizen, gaande van oude merken als Fendi en Dior tot nieuwkomers als Fenty van Rihanna en is goed voor 5.556 winkels en meer dan 175.000 werknemers wereldwijd.

Winstmachine

De luxegroep is bovendien een indrukwekkende winstmachine. Op een omzet van 64 miljard euro haalde de groep vorig jaar een nettowinst van 12 miljard euro. Het is het levenswerk van de inmiddels 73-jarige Bernard Arnault, die het bedrijf als een typisch Franse PDG (président directeur-général) al sinds 1987 leidt.

Het succes maakt de zakenman schatrijk. De beurswaarde van LVMH bedraagt een slordige 319 miljard euro. Volgens de miljardairslijst van nieuwsdienst Bloomberg is grootaandeelhouder Arnault met een persoonlijk vermogen van 137 miljard dollar (wat ongeveer evenveel is in euro) de rijkste mens van Europa en de op twee na rijkste persoon ter wereld. Alleen Jeff Bezos (148 miljard dollar) en Elon Musk (242 miljard dollar) zijn nog rijker.

Elk 20 procent

Hoewel Arnault eerder dit jaar de statuten liet wijzigen zodat hij de baas kon blijven tot zijn 80ste, bleek deze week ook dat hij aan de volgende generatie denkt. Hij verdeelt de controle over de familiale holding Agache, die via de tussenvennootschap Christian Dior het familiale belang in LVMH aanhoudt, in vijf gelijke delen: elk van zijn vijf kinderen (uit twee huwelijken) zal precies 20 procent inspraak hebben.

De juridische constructie is ook zo gemaakt dat niemand snel zijn belang kan verkopen, waardoor de familie-Arnault ook de komende decennia de belangrijkste aandeelhouder van LVMH blijft.

“Deze nieuwe structuur zal de continuïteit op lange termijn van de familiale controle en de unieke stem van de controlerende aandeelhouder binnen Christian Dior en LVMH verzekeren”, zegt Agache in een mededeling. De familiale holding bezit zowat 48 procent van LVMH en 63 procent van de stemrechten.

De nieuwe structuur heeft normaal gezien ook tot gevolg dat de vijf kinderen in consensus gaan moeten beslissen wie de volgende chef wordt van de LVMH, eens de pater familias een stap opzij zet of komt te overlijden. Dochter Delphine is momenteel directielid en verantwoordelijk voor Louis Vuitton, maar ook de andere kinderen zijn actief in de luxegroep.

Bernard Arnault en echtgenote Helene poseren met Arnaults kinderen Frédéric, Delphine, Antoine en Alexandre. Zoon Jean ontbreekt. – Getty Images
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20