Luxepaus Bernard Arnault springt op SPAC-hype met blancochequebedrijf op beurs Amsterdam

Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, en topbankier Jean-Pierre Mustier, lanceren het investeringsfonds Pegasus Europe op de beurs van Amsterdam. Hun doel: beleggersgeld ophalen om overnames in de fintechsector mee te doen.

Pegasus Europe is een zogeheten SPAC of ‘special purpose acquisition company. Het is een fenomeen dat uit de VS komt overgewaaid. Het zijn lege beursschelpen waarmee de initiatiefnemers geld willen ophalen om overnames mee te doen. Vandaar dat ze ook blancochequebedrijven genoemd worden. Het systeem kan uiteraard alleen maar werken als de beleggers vertrouwen hebben in de initiatiefnemers, ook wel ‘sponsors’ genoemd.

Lees ook: Na de bonanza van 2020: wordt 2021 het jaar van de niet meer lege beursschelp?

Pegasus Europe telt vier sponsors: de topbankiers Jean-Pierre Mustier en Diego De Giorgi, vermogensbeheerder Tikehau Capital en de holding Financière Agache. Achter die laatste partij zit niemand minder dan Bernard Arnault, de topman van luxegroep LVMH. Hij is de rijkste man van Frankrijk en een van de rijksten ter wereld.

Fintech

Het bankiersduo, dat de operationele leiding opneemt, gaat in een eerste fase op zoek naar deals in de Europese financiële dienstensector. Ze azen onder meer op fintechbedrijven, dienstverleners aan de verzekeringssector, en beleggingsplatformen. Eens ingepalmd, maken de overnameprooien via de SPAC meteen hun intrede op de beurs, zonder de rompslomp van een klassieke beursgang.

De beursgang van Pegasus Europe in Amsterdam, de hipste beurs van het moment, moet enkele honderden miljoenen euro’s opbrengen. De vier sponsors engageren zich om samen minstens 10 procent van het opgehaalde geld bij te leggen.

Meer