Luxeflats in Knokke verkopen als zoete broodjes

Almaar meer vermogenden uit België en de buurlanden lonken naar een luxe-appartement in Knokke. De trend wordt bevestigd door de grote belangstelling voor het Lake District-project van bouwgroep Ghelamco.

Lake District, in de buurt van het station van Knokke, zal uit drie gebouwen bestaan, waaronder een toren van 13 verdiepingen, en wordt goed voor 166 hoogwaardige appartementen, een hotel en zeven winkelruimtes. Bij de start van de bouwwerken in juli van vorig jaar lanceerde Ghelamco meteen de commercialisering. De vraag naar de flats was meteen groot en dat heeft zich in de daaropvolgende maanden doorgezet.

De jongste tussenbalans staat te lezen in de jaarcijfers (tot 31 december 2020) van de vastgoedgroep rond Paul Gheysens: van de 166 appartementen zijn er al 88 verkocht – dus meer dan de helft – en alle retailruimte (in totaal 4.200 vierkante meter) is de deur uit.

Ook voor andere projecten in en rond Knokke, die onder impuls van de onlangs overleden burgervader Leopold Lippens de onbetwiste marktleider werd voor luxevastgoed aan de kust, is de belangstelling groot. Door de lage rente zien veel vermogenden uit België en de buurlanden een luxeappartement of een villa als een goede belegging, waar ze bovendien zelf van kunnen genieten. De coronalockdowns hebben de voordelen van een tweede verblijf dichtbij nog meer in de verf gezet.

PwC Campus bijna klaar

Ghelamco, dat vooral in België en Polen actief is, sluit 2020 af met een winst van 110,7 miljoen euro, tegenover 113 miljoen euro in 2019. De groep verkocht vorig jaar onder meer de Silver Tower, maar kon toch minder projecten verkopen dan normaal door de algemene onzekerheid op de vastgoedmarkten als gevolg van de coronacrisis. Ghelamco zegt evenwel in staat te zijn te wachten op gunstiger prijzen, bijvoorbeeld op de kantoormarkt van Warschau.

Een simuatie van de PwC Campus in Diegem – PwC

De winst blijft dus op peil ondanks de coronaturbulentie, mede dankzij herwaarderingen van de gebouwen die bijna of volledig opgeleverd zijn, zoals de PwC Campus in België of de Warsaw Hub in Polen. De operationele winst steeg met 16 procent, tot 180,2 miljoen euro.

De bouw van de PwC Campus in Diegem, dat naast het hoofdkantoor voor consultancygroep PwC (23.000 vierkante meter) ook co-workingplekken van MeetDistrict (7.000 vierkante meter) omvat, zal over enkele weken klaar zijn, zodat de consultants de komende maanden hun intrek kunnen nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20