Het belangrijkste logistieke centrum van de Chinese gigant Alibaba in Europa, gelegen in Luik, wordt vermoedelijk door Beijing gebruikt om Europa te bespioneren, zo vermoeden Belgische inlichtingendiensten.
Het nieuws: Belgische inlichtingendiensten houden nauwlettend toezicht op het belangrijkste logistieke centrum van Alibaba in Europa, vanwege vermoedens van spionage voor Peking, meldt de Financial Times.
- Vooral de logistieke tak van Alibaba op de luchthaven van Luik trekt de aandacht van de Belgische inlichtingendiensten. Ze proberen “mogelijke spionage- en/of inmengingsactiviteiten” te detecteren die worden uitgevoerd door Chinese entiteiten, waaronder Alibaba.
- De verdenkingen richten zich dus niet alleen op de Chinese e-commercegigant, bekend van onder andere de website AliExpress. Alibaba ontkent uiteraard alle wangedrag.
De details: De EU herziet haar handelsrelaties met China.
- De speciale aandacht voor Alibaba maakt deel uit van een bredere benadering. De afgelopen weken heeft de EU aangekondigd haar handelsrelaties met China te herzien, met name wat betreft elektrische auto’s. De EU wil controleren of de Chinese subsidies aan lokale bedrijven geen oneerlijke concurrentie vormen voor Europese autofabrikanten.
- Europese overheden willen ook de vermeende veiligheids- en economische risico’s beoordelen die door Chinese bedrijven worden veroorzaakt. Het belangrijkste overwogen beleidsinstrument is de invoering van nieuwe douanetarieven. Voor elektrische auto’s bijvoorbeeld spreekt Thierry Breton, Europees commissaris voor de Interne Markt, over een verhoging van 10 tot 20 procent.
Alibaba in Luik
Achtergrond: De Chinese gigant vestigde zich in België in 2021, nadat in 2018 een overeenkomst was gesloten om een hub te openen in de op vier na grootste vrachtluchthaven van Europa, namelijk Luik. Destijds zorgde de komst van Alibaba voor veel ophef. Verschillende klimaatverdedigingsorganisaties hadden tegen de overeenkomst geprotesteerd, zonder succes.
Uitgelegd: Twee jaar na de komst van Alibaba blijft de Belgische Staatsveiligheid (VSSE) de activiteiten van Alibaba in Luik nauwlettend volgen op basis van beoordelingen van de inlichtingendiensten.
- De Chinese wet verplicht Chinese bedrijven om hun gegevens te delen met de Chinese autoriteiten en inlichtingendiensten, wat uiteraard de kern vormt van dit toezicht, aldus de VSSE tegen de Financial Times.
- “China heeft de intentie en het vermogen om deze gegevens voor niet-commerciële doeleinden te gebruiken”, verzekerde het agentschap. De eerste zorgen over mogelijke spionage vanaf de locatie werden geuit voordat de hub werd gebouwd, met name door het Belgische parlement.
- Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie (Open Vld), verklaarde aan Britse media dat de overeenkomst met Alibaba dateert uit “een ander tijdperk” en dat “de tijden van naïviteit zijn veranderd”. Deze opmerkingen laten weinig twijfel bestaan over de verandering in mentaliteit op Europees niveau.
Gevoelige informatie
De software van Cainiao, de tak van Alibaba verantwoordelijk voor de Luikse hub, staat centraal in de aandacht van de Belgische inlichtingendiensten.
- “De belangrijkste zorg is dat dit platform, samen met enkele andere logistieke platforms die door de Chinezen aan Europese landen worden aangeboden, hen veel informatie geeft over toeleveringsketens en mogelijke kwetsbaarheden”, aldus Jonathan Holslag, hoogleraar aan de Universiteit van Washington en de ULB.
- Logistieke centra zouden informatie verstrekken over lokale sentimenten en Europese handels- en logistieke gegevens aan de autoriteiten in Beijing, aldus een persoon die dicht bij Alibaba staat.
(kg/evb)