Lufthansa en Brussels Airlines vliegen uit de rode cijfers

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft door de sterke vrachtactiviteit en het herstel van de vraag naar tickets voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie een winstgevend kwartaal achter de rug.

Het moederbedrijf van Brussels Airlines tekende in het derde kwartaal een aangepast bedrijfsresultaat (ebit) op van 17 miljoen euro, terwijl dat vorig jaar nog een verlies van bijna 1,3 miljard euro was. “Door de stijgende vraag voor zakenreizen en een recordresultaat voor Lufthansa Cargo, hebben we een nieuwe mijlpaal bereikt in de uitweg uit de crisis: we zitten weer in het groen”, zegt Lufthansa-CEO Carsten Spohr in een persbericht.

Spohr wil het operationele verlies voor heel het jaar 2021 ten minste halveren, meldde Lufthansa nog woensdag. Vorig jaar boekte het bedrijf een operationeel verlies van bijna 5,5 miljard euro.

Het aantal boekingen stijgt aanzienlijk en ligt nu op bijna 80 procent van het niveau voor de crisis, aldus het bedrijf, dat onlangs de terugbetaling afrondde van het grootste deel van de staatssteun die het vorig jaar kreeg om de crisis te overleven.

Brussels Airlines

Dochtermaatschappij Brussels Airlines heeft er ook een goed derde kwartaal opzitten, mede dankzij de grote vraag naar vakantievluchten. “De zomerpiek, die traditioneel begin september eindigt, kende dit jaar een inhaaleffect”, meldt het bedrijf. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) bedroeg van juli tot september 1 miljoen euro, tegenover -51 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

“We zien dat veel mensen die door de lockdowns tijdens de coronapandemie niet gereisd hebben deze zomer graag opnieuw wilden reizen, zowel tijdens de zomervakantie als in september buiten de traditionele vakantieperiodes. Dit heeft voor ons tot een verlengde zomerpiek geleid”, zegt financieel directeur Nina Öwerdieck.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20