Ludiek voorstel van Russisch parlementslid: “We moeten een defensieminister van de NAVO ontvoeren wanneer die Oekraïne bezoekt”

Oleg Morozov, lid van de Staatsdoema van Rusland, heeft in een interview met ’60 Minutes’, een programma op de Russisch staatszender Rossiya-1, voorgesteld om een defensieminister van een NAVO-lidstaat te ontvoeren wanneer die een bezoekje brengt aan Oekraïne. “Op die manier kunnen we te weten komen welke bevelen Kiev krijgt van het Westen”, klonk het.

De propagandamachine in Rusland draait nog op volle toeren. Meer dan eens bespreken de gasten in een of ander praatprogramma hoe Rusland in slechts enkele minuten tijd westerse landen van de kaart kan vegen met nucleaire wapens. Zo zei Alexei Zhuravlev, lid van de Staatsdoema van Rusland, maandag nog in een interview met Yevgeny Popov, de presentator van een talkshow op Rossiya-1, dat Rusland de Amerikaanse west- en oostkust volledig kan vernietigen met “slechts vier nucleaire raketten.”

“Een defensieminister ontvoeren”

Tijdens een ander programma, genaamd ’60 minutes’, nam Morozov dan weer het woord. In een interview met dat programma zei hij dat zijn land bereid moet zijn om een defensieminister van een NAVO-lidstaat te ontvoeren wanneer die een bezoekje brengt aan Kiev. “Ik ben een fantastisch plan aan het smeden”, zei hij. “Stel dat een oorlogsminister van een of ander NAVO-land per trein naar Kiev zal reizen om met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te praten, maar dat hij nooit op zijn bestemming aankomt en wakker wordt in Moskou.”

“Bedoel je dat we die persoon dan ontvoeren?” vroeg tv-presentatrice Olga Skabeyeva, een van de meest pro-Kremlin journalisten op televisie. “Ja. En dan zouden we uitzoeken wie welk bevel gaf voor wat, wie verantwoordelijk is voor wat precies”, reageerde Morozov op zijn beurt. “Het is niet zo’n frappant beeld (…) Er gelden nu eenmaal nieuwe regels in de wereld.”

Bezoek westerse politici aan Oekraïne

De afgelopen maanden hebben verschillende westerse politici, waaronder Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen en Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, uit solidariteit een bezoek gebracht aan het belegerde land.

Tot op vandaag spreekt de Russische autocraat Vladimir Poetin van een “speciale militaire operatie” in Oekraïne en weigert hij het woord “oorlog” in de mond te nemen. Volgens hem is zo’n operatie nodig om een halt toe te roepen aan wat hij ziet als de vervolging van Russischtaligen door “Oekraïense ultranationalisten”. Voorts beschuldigt de autocraat de Verenigde Staten ervan Oekraïne te gebruiken om Rusland te bedreigen via de uitbreiding van de NAVO.

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten zeggen op hun beurt dat Rusland een niet-uitgelokte oorlog voert tegen een soevereine staat die vecht voor zijn bestaan.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20