Russische staatstelevisie simuleert allesvernietigende nucleaire aanval op Europese landen: “Niet te onderscheppen”

Op de Russische staatszender Россия-1 was eerder deze week een simulatie te zien van de effecten van een nucleaire raketaanval op Berlijn, Parijs of Londen. Volgens hen kan zo’n raket deze steden in slechts enkele minuten bereiken, zijn ze niet te onderscheppen en kunnen ze een volledig land van de kaart vegen.

Al sinds het Russische leger op 24 februari Oekraïne binnenviel, laat het land het niet na om het Westen regelmatig te herinneren aan hun nucleaire wapens. Dat was al enkele dagen na de start van de oorlog het geval toen Vladimir Poetin zijn generaals vroeg om de kernwapens in gereedheid te brengen.

Sarmat-raket

Een volgende dreigement kwam er met de test van de nieuwe intercontinentale ballistische Sarmat-raket iets meer dan een week geleden. Poetin verklaarde toen al dat de raket – die tien kernkoppen kan meedragen – “alle moderne antiraket verdedigingsmiddelen te kunnen omzeilen”.

Het Russische parlementslid Aleksey Zhuravlyov, eveneens voorzitter van de extremistische pro-Poetin partij Rodina, beklemtoonde in het populaire televisieprogramma 60 Minutes enkele dagen geleden nog eens de mogelijkheden van zo’n nucleair geladen Sarmat-raket. “Eén Sarmat en de Britse eilanden bestaan niet meer”, zei hij daar.

Olga Skabeyeva en Evgeny Popov, de hosts van de talkshow, reageerden door de politicus erop te wijzen dat het Verenigd Koninkrijk zelf ook over kernwapens beschikt. “Als je een aanval met en Sarmat-raket voorstelt, begrijp je dat niemand op de planeet zo’n oorlog zal overleven?”, klonk het.

202 seconden naar Londen

Volgens Zhuravlyov doet dat er echter niet toe, omdat westerse landen niet de tijd zullen hebben op te reageren als Rusland een Sarmat-raket lanceert. Die lancering zou dan moeten gebeuren vanuit Kalingrad, de Russische enclave tussen Polen, Litouwen en de Baltische Zee. Van daaruit duurt het volgens de simulatie die te zien was op Россия-1 amper 106 seconden om Berlijn te bereiken. Naar Parijs is de raket 200 seconden onderweg, terwijl Londen in 202 seconden kan geraakt worden.

“We moeten deze kaart aan die landen tonen. Laat hen eraan kijken en met een chronometer de seconden tellen. Wat kunnen ze doen in die tijd?”, besloot hij overtuigend.

Bekijk hier het fragment van de Russische staatstelevisie:

Meer