Key takeaways
- De meeste landen wereldwijd voldoen niet aan de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
- Miljoenen levens kunnen jaarlijks gered worden als landen zich aan de WHO-richtlijnen houden.
Ondanks enige vooruitgang blijkt uit een recent onderzoek dat de meeste landen wereldwijd niet voldoen aan de richtlijnen voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Slechts zeven landen haalden deze benchmark vorig jaar: Australië, Nieuw-Zeeland, Estland, IJsland en verschillende kleine eilandstaten. Tsjaad, Bangladesh, Pakistan, de Democratische Republiek Congo en India registreerden daarentegen PM2.5-niveaus die de WHO-aanbevelingen aanzienlijk overschreden. In sommige gevallen waren deze niveaus tot 18 keer hoger dan de aanbevolen limiet. Deskundigen benadrukken dat er geen veilig niveau is voor blootstelling aan PM2.5, een fijn stofdeeltje dat in de bloedsomloop terecht kan komen en schade kan toebrengen aan verschillende organen. Het naleven van de WHO-richtlijnen zou miljoenen levens per jaar kunnen redden.
Luchtvervuiling na hoge bloeddruk belangrijkste doodsoorzaak
Hoewel de schadelijke effecten van luchtvervuiling zich vaak pas na tientallen jaren manifesteren en tot chronische gezondheidsproblemen leiden, blijft het wereldwijd de op één na belangrijkste doodsoorzaak na hoge bloeddruk.
Het jaarlijkse rapport, uitgevoerd door IQAir, een Zwitsers bedrijf voor luchtkwaliteitstechnologie, werpt licht op zowel uitdagingen als verbeteringen. Met name het aantal steden dat tussen 2023 en 2024 aan de PM2.5-normen voldoet, stijgt van 9 procent naar 17 procent. India, waar zes van de tien meest vervuilde steden ter wereld liggen, zag de luchtvervuiling tussen 2023 en 2024 met 7 procent afnemen. Ook China laat een langetermijntrend van verbeterde luchtkwaliteit zien, waarbij de extreme PM2,5-vervuiling tussen 2013 en 2020 bijna gehalveerd is.
Grote luchtkwaliteitsverschillen binnen Europa
Ondanks deze vooruitgang blijven er grote verschillen bestaan, zelfs binnen schijnbaar schonere continenten. Oost-Europese en niet-EU Balkanlanden hebben bijvoorbeeld de meest vervuilde lucht in Europa, met een onthutsend 20-voudig verschil in PM2.5-niveaus tussen de schoonste en vuilste steden.
Regeringen kunnen effectieve strategieën implementeren om luchtvervuiling tegen te gaan door te investeren in hernieuwbare energieprojecten en infrastructuur voor openbaar vervoer, door wandelen en fietsen te promoten via stadsplanning, en door het verbranden van landbouwafval te verbieden.
Wereldwijde luchtkwaliteitsanalyse
De ranglijst van het rapport is gebaseerd op een analyse van realtime luchtvervuilingsgegevens op grondniveau die het hele jaar door verzameld zijn door een netwerk van sensoren die door overheden, non-profits, onderwijsinstellingen en privéburgers beheerd worden. Deze uitgebreide dataset biedt waardevolle inzichten in wereldwijde trends en verschillen in luchtkwaliteit.
Het is echter belangrijk om rekening te houden met mogelijke vertekeningen in de gegevens, vooral in regio’s met een beperkte bewakingsinfrastructuur, aangezien satellietmetingen niet zijn gebruikt in deze analyse. Deskundigen benadrukken dat er weliswaar variaties zijn in de nauwkeurigheid van de gegevens op verschillende locaties, maar dat de algemene boodschap duidelijk blijft: vrijwel iedereen in de wereld wordt blootgesteld aan een slechte luchtkwaliteit, wat de dringende noodzaak onderstreept voor gezamenlijke wereldwijde actie om dit dringende milieuprobleem aan te pakken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!