Luchthaven Liege Airport mag nieuwe mijlpaal melden

Luchthaven Liege Airport heeft sinds begin dit jaar al meer dan één miljoen ton vracht behandeld. Daarmee heeft de luchthaven een nieuw record laten optekenen. De luchthaven kon daarbij profiteren van de impact van de pandemie en van de sterke opstoot van de online handel.

Liege Airport, de grootste vrachtluchthaven van België, behandelde vorig jaar over de volledige periode van twaalf maanden ruim 900.000 ton vracht. Dat volume is, met nog bijna een maand voor de boeg, nu echter al ruimschoots overschreden. 

Keuze

De Luikse luchthaven koos er in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw voor om zich volop op het vrachtvervoer te focussen. Er werd geopteerd voor luchtvaartmaatschappijen die uitsluitend met vrachtvliegtuigen werkten.

Dat beleid heeft duidelijke resultaten opgeleverd. Een kwarteeuw geleden behandelde de Liege Airport jaarlijks bijna 8.000 ton vracht. Dat volume is sindsdien bijzonder sterk toegenomen.

Kort na de eeuwwisseling kon immers al een volume van 300.000 ton per jaar worden gemeld. In 2006 was dat cijfer al verder tot 400.000 ton opgelopen, om amper vier jaar later al een niveau van meer dan 600.000 ton te bereiken.

In de nasleep van de financiële crisis moest een lichte terugval worden gemeld, maar de voorbije acht jaar kan er van een constante groei gewag worden gemaakt.

Pakketten

Liege Airport heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in onder meer expressdiensten, het vervoer van farmaceutische producten en het transport van levende dieren. In de lijst met grootste vrachtluchthavens van Europa staat de Waalse luchthaven inmiddels al op de zesde plaats.

Luc Partoune, topman van Liege Airport, wijst erop dat vanuit Luik verbindingen met 250 andere luchthavens in de hele wereld kunnen worden aangeboden.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie heeft de Luikse luchthaven een aantal drukke periodes gekend. Op Liège Airport werden daarbij onder meer meer dan twee miljard maskers verwerkt. Ook ander medisch materiaal, zoals beschermende kledij en beademingstoestellen, zorgden voor extra trafieken.

De luchthaven profiteerde nog op een andere manier van de coronacrisis. De pandemie zorgde immers voor een toenemende interesse in de online handel. Dat zorgde op de Luikse luchthaven dan ook voor grotere volumes pakketten die naar hun bestemmelingen moesten worden vervoerd.

Meer