“Het feit dat men zo massaal is gaan inzetten op import heeft altijd betekend dat de kernuitstap zeer moeilijk te verwezenlijken zou zijn”

Tijdens een gesprek met Business AM Radio sprak energie-expert Luc Pauwels van de openbare omroep VRT over de Belgische wet op de kernuitstap en de uitdagingen die daarbij komen kijken.


Beluister het volledige gesprek hier.


De essentie: Pauwels spreekt over de noodzaak om een aantal kernreactoren langer open te houden, om ervoor te zorgen dat er tijdens de winters van 2026 en 2027 voldoende stroom is in België.

  • “Bij het lanceren van de kernuitstap had men verwacht dat er voldoende extra andere centrales in ons land gingen bijkomen. Dat is niet gelukt, maar dan heeft men toch gezegd ‘we gaan er mee door’”, aldus Pauwels.
  • “Men heeft toen gezegd: ‘we zullen dan maar stroom importeren uit het buitenland en bijzonder veel stroom. Het is daar dat het nu fout aan het lopen is, omdat onze buurlanden eigenlijk niet thuis geven.” 
  • Frankrijk, normaal gezien een grote exporteur van elektriciteit had tijdens de zomer te kampen met problemen met een aantal kernreactoren. Duitsland is dan weer met een eigen kernuitstap bezig. 
  • “Daar hadden we bij ons niet op gerekend … dat we in onze buurlanden niet voldoende elektriciteit zouden vinden.” Om die reden ziet de regering zich nu genoodzaakt om drie reactoren langer te laten draaien, zegt Pauwels.

(ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20