5 salaris onderhandelingstips voor millennials

Het onderhandelen over de hoogte van je salaris als je nog maar net gaat beginnen met werken, vinden een heleboel mensen een heuse uitdaging. Op dat moment kun je je immers niet beroepen op een enorme carrière, een heleboel ervaring en/of gespecialiseerde vaardigheden en talenten die je inmiddels al op hebt gebouwd. Op het ogenblik dat je echter aan het begin van je professionele carrière staat kun je wel veel van je collega’s en leidinggevenden vragen, zoals een goede begeleiding, sturing en de overdracht van kennis en vaardigheden.

Het zal je dan ook niet verbazen dat millennials vrijwel constant bezig zijn met het voeren van zekere onderhandelingen om met de beste resultaten voor de dag te komen. Een onderzoek door heeft aan het licht gebracht dat slechts één derde van de ondervraagde millennials samen met hun werkgever rond de onderhandelingstafel plaats durft te nemen.

Waarom onderhandelingen zo belangrijk zijn voor millennials

Door niet te gaan onderhandelen, zullen millennials echt een kans laten liggen. Werkgevers verwachten namelijk vaak dat ze zullen gaan werken volgende de loononderhandelingen die doorgaans op kantoor zijn opgesteld. De werkgever hoeft bij deze groep werknemers om die reden maar één keer een loonaanbod te doen om een akkoord te bereiken. Door echter nog even verder te lezen, kun je zelf achterhalen wat het belang is van de onderhandelingen die gevoerd moeten worden over de hoogte van je salaris, zeker als je tot de groep van millennials behoort die nog aan het begin staan van hun professionele loopbaan. Tevens zul je een aantal succesvolle strategieën leren kennen waarmee je het aanbod van de werkgever zou kunnen verhogen.

Er zijn aanzienlijk meer redenen om je over salaris te gaan onderhandelen, dan enkel en alleen maar om meer euro’s op je bankrekening gestort te krijgen, zo zal deze actie bijvoorbeeld aan werkgevers laten zien dat je een zekere mate van zelfverzekerdheid hebt en dat wordt vaak enorm gewaardeerd. Daarnaast kun je op deze manier laten zien dat je jezelf een waardevolle medewerker vindt. Aangezien de meeste werkgevers vrij frequent over allerlei zaken willen onderhandelen, maar er meestal niet vanuit gaan dat hun werknemers eveneens deze stap zullen zetten, je zo toch vaak wat extra geld weet binnen te slepen.

Onderhandelen over de aanbiedingen die een werkgever je aan het begin van je loopbaan doet, zal op de lange termijn financiële voordelen met zich meebrengen omdat je daardoor meestal ook kunt rekenen op extra beloningen in je verdere loopbaan. Hierbij kun je onder andere denken aan bonussen die gebaseerd zijn op percentages van bijvoorbeeld de bedrijfswinst en allerlei andere verhogingen zullen dan eveneens groter uitvallen, zeker als deze bedragen af zijn geleid van het loon waarmee je bent begonnen. Je start dan immers al vanuit een veel gunstiger positie, dan wanneer je de onderhandelingen achterwege zou hebben gelaten. Daarbij moet je ook nog bedenken dat salarissen vaan de neiging hebben om je te volgen op het moment dat je van baan wisselt. Tijdens een sollicitatiegesprek kan je namelijk worden gevraagd wat de hoogte van je huidige salaris is en hoe je salarisgeschiedenis is verlopen.

6 tips voor millennials tijdens de salarisonderhandelingen

  1. Bereid je altijd goed voor

Vergelijkbare functies binnen één en de dezelfde sector of bedrijfstak hebben in de regel een heleboel met elkaar gemeen dan alleen de hoogte van het salaris dat eraan is gekoppeld. Daarbij mag je echter niet ui9t het oog verliezen dat ook de geografie een grote rol kan spelen waardoor hetzelfde werk, zelfs voor dezelfde onderneming een ander salaris op kan leveren aan de ene kant van het land, waar de kosten van het levensonderhoud wat hoger zijn, dan in vergelijking met regio’s waarvan bekend is dat dergelijke kosten een stuk lager liggen.

De concrete bedragen die bij een salaris horen, zijn over het algemeen niet echt transparant te noemen. Vrienden, familie en collega’s zullen in de regel immers niet echt staan te springen om dergelijke financiële informatie met je te gaan delen. Het internet en de resultaten die bekend zijn geworden via anoniem afgenomen enquêtes, kunnen je echter wel helpen bij het analyseren van de lonen binnen de bedrijfstak of sector waar je wilt gaan werken. Met een beetje geluk zul je er zelfs in slagen om online de hoogte van de salarissen te achterhalen zoals die door een bepaald bedrijf worden gehanteerd. Door gebruik te maken van online loonrekenmachines, die je vaak kosteloos op het internet kunt inzetten, is het meestal een peulenschil om te weten te komen welke aanbiedingen je kunt verwachten als je hebt gesolliciteerd naar een specifieke functie bij een bepaalde onderneming.

2. Beoordeel het volledige functiepakket en niet alleen het salaris

Voor een bepaalde vacature kan het salaris soms het grootste vraagteken zijn, maar eveneens kan het loon juist de grootste motiverende factor zijn voor iemand die op zoek is naar werk. Je moet je echter ook bedenken dat andere voordelen eveneens een groot financieel verschil kunnen maken in je leven, zoals wanneer er een afspraak is gemaakt om de uiteindelijke uitkering van je pensioenrekening later gelijk te stellen met het salaris dat je elke maand zult verdienen. Dit geld kun je echter jarenlang niet gebruiken.

Op het ogenblik dat er niet veel ruimte voor je aanwezig is om met een werkgever te onderhandelen over het salaris, dan dien je altijd na te gaan of er geen andere mogelijkheden zijn om betere voorwaarden, en dus meer voordeel, binnen kunt slepen. Wellicht dat je meer vakantiedagen kunt krijgen, een vaste werkdag kunt regelen of andere voordelen zou kunnen ontvangen als je gaat werken voor deze onderneming. Het is dan ook altijd zaak dat je niet alleen je aandacht richt op het salaris tijdens de onderhandelingen, maar ook de overige arbeidsvoorwaarden en –voordelen goed onder de loep neemt.

3. Blijf altijd redelijk en realistisch als je eisen stelt

De generatie van millennials wordt vaak als één sterk begrensde groep gezien. Je kunt je echter afvragen of dit wel redelijk is, of juist niet. Vaak is er bijvoorbeeld sprake van enige onredelijkheid omdat er niet op een eerlijke, of nauwkeurige, manier is geoordeeld. Toch is vast komen te staan dat een heleboel millennials met tal van dit soort aannames zal worden geconfronteerd tijdens de sollicitatieprocessen die zij dienen te doorlopen voordat je een baan hebben gevonden.

Je kunt echter een heleboel van deze aannames over millennials direct al de kop indrukken door redelijk te als je een eis of verzoek op tafel legt tijdens de onderhandelingen met een werkgever. Zo doe je er bijvoorbeeld verstandig aan om maar over één ​​of twee dingen, zoals een hoger salaris en meer vakantiedagen, te onderhandelen. Het vragen om een verandering in het verlofbeleid is dan wellicht te veel van het goede en dit kan er zelfs toe leiden dat de onderneming zich af gaat vragen of je nog wel van plan bent om te komen werken. Voordat je begin met onderhandelen, dien je er dan ook voor te zorgen dat je precies op de hoogte bent van de doorsnee aanbiedingen voor de functie die je ambieert en waar je redelijkerwijs over zou kunnen onderhandelen.

4. Ga vooral onderhandelen als je een vrouw bent

Je kunt je vaak van hot naar her geslingerd voelen als je bezig bent om een redelijk verzoek tot een goed salaris op tafel hebt gelegd. Maar daar staat wel tegenover dat wanneer je niets vraagt, je ook niet hoeft te verwachten. Het is wellicht een enorm cliché, maar daardoor zeker geen minder goede reden om te gaan onderhandelen: bedrijven verwachten namelijk vaak een specifiek niveau waarop de onderhandelingen zullen worden gevoerd. Zo kan er, zelfs als het goed te realiseren is, vaak je eerste aanbod afgewezen, daarnaast is het echter ook mogelijk dat je wel meer betaald zult krijgen (en misschien zelfs al je vragen of eisen ingewilligd zult krijgen). Door een poging te wagen, zeker als je een vrouw bent, kun je vaak aardig wat extra geld boven tafel krijgen en dat is mooi meegenomen.

Vandaag de dag verdienen vrouwen, ook in ons land, nog steeds een stuk minder dan mannen die dezelfde functie bekleden en aan dezelfde voorwaarden voldoen. Er zijn echter een groot aantal ingewikkelde factoren die deze verschillen tussen de mannelijke- en vrouwelijke lonen in ons land sterk beïnvloeden. Een van de meest belangrijke reden is echter dat vrouwen minder kans hebben als het op onderhandelen aankomt wanneer er een baan aan wordt geboden. Als vrouw dien je dan ook altijd extra op je hoede te zijn, en je nog meer voor te bereiden, voordat je aan de onderhandelingstafel plaatsneemt. De kans om een ​​hoger salaris binnen te slepen zal dan immers een aanzienlijk stuk groter worden.

5. Neem ruimschoots de tijd

Een belangrijk aspect dat je zeker niet mag vergeten met betrekking tot salarisonderhandelingen is dat je niet bezig bent om een kaartspel te spelen. Al evenmin dien je deze onderhandelingen te beschouwen als een gokspel zodat je goed in moet schatten hoeveel tijd je kunt nemen (en nodig hebt) om tot een besluit te komen. Uiteraard zul je niet eindeloos de tijd hebben om in overleg te gaan en onderzoek te verrichten, maar dat wil niet direct zeggen dat je je meteen weg moet laten spelen. Je dient dan ook altijd goed voorbereid te zijn, correct te kunnen plannen en na te kunnen denken over de volgende stap die je gaat zetten tijdens het onderhandelen. Je moet de tijd nemen om het aanbod van banen te kunnen evalueren om er op die manier voor te kunnen zorgen dat deze job de juiste kans is voor je is. Je geduld kan zelfs een onderneming stimuleren om met een beter loonaanbod over de brug te komen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.