Londen kan black-out vermijden door Belgische elektriciteit te kopen voor meer dan 10.000 euro per megawattuur

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft vorige week nipt kunnen vermijden dat bepaalde gebieden van de hoofdstad Londen zonder elektriciteit kwamen te zitten. Het land kon een black-out vermijden door Belgische energie te kopen. Dat ging wel gepaard met een stevig prijskaartje: 9.724,54 Britse pond, oftewel 11.460 euro, per megawattuur.

Door de oorlog in Oekraïne krijgt Europa af te rekenen met een enorme energiecrisis. De afgelopen weken hebben verschillende energiebedrijven en Europese politici opgeroepen om in de mate van het mogelijk energie te besparen. Gevreesd wordt dat een strenge winter de energiebevoorrading onder immense druk zal zetten.

Maar zelfs zonder een strenge winter, is de energiebevoorrading geen garantie. Zo kon het VK vorige week op het nippertje een black-out vermijden in verschillende gebieden van Londen. De elektriciteitsvraag was op 20 juli zo sterk toegenomen waardoor in het oostelijke deel van de Britse hoofdstad heel even een tekort aan stroom dreigde. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Die dag was het zeer warm, waardoor ongetwijfeld veel gezinnen hun airco hebben aangezet.

Meer dan 10.000 euro

Om te vermijden dat het licht zou uitgaan, klopte het Verenigd Koninkrijk aan bij België. Ons land ging ermee akkoord om extra energie te leveren aan de verre buur. Dat ging wel gepaard met een stevig prijskaartje: 9.724,54 Britse pond, oftewel 11.460 euro, per megawattuur. Dat was 5.000 procent meer dan de normale prijs. Die transactie werd mogelijk gemaakt via de Nemo Link, een onderzeese gelijkstroom-hoogspanningskabel tussen Richborough in Kent, in het VK, en Herdersbrug in Brugge.

De werkelijke hoeveelheid elektriciteit die tegen de recordprijs werd gekocht, was miniem: genoeg om slechts acht huizen een jaar lang van stroom te voorzien. Er werd meer stroom gekocht tegen iets lagere prijzen.

De betalingen aan ons land tonen echter aan hoe wanhopig het VK was: gedurende ongeveer 60 minuten was aankoop via het kanaal de enige optie om het systeem in balans te houden. “Als België het VK niet had geholpen, zou het net gedwongen zijn geweest over te gaan tot vraagbeheersing en huizen af te sluiten van het elektriciteitsnetwerk”, aldus een woordvoerder van het Britse energienet.

Waarom kon het VK zelf geen stroom sturen naar Londen?

In een normale situatie zou het VK er zelf voor zorgen dat de inwoners van de hoofdstad voldoende energie krijgen. Het land kan zelfs extra elektriciteit uit Schotland, waar windmolenparken meer energie dan ooit produceren, invoeren. Het probleem is dat het Verenigd Koninkrijk en de rest van de geïndustrialiseerde landen niet genoeg investeren in hun elektriciteitsnetten, waardoor het systeem kwetsbaar blijft, merkt nieuwsdienst Bloomberg op.

Uit gegevens van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat de wereld jaarlijks 300 miljard dollar in de elektriciteitsnetten investeert. Dat investeringsbedrag is nauwelijks gewijzigd sinds 2015, net nu er meer nood is aan dergelijke investeringen omdat de wereldeconomie elektrificeert.

(evb)

Meer