Liverpool wil alle 500.000 inwoners testen op het coronavirus

Liverpool wil al zijn inwoners testen op het coronavirus. Het is de eerste stad in Engeland die zich aan zo’n grootschalige test waagt.

De Engelse stad telt maar liefst een half miljoen inwoners. De lokale overheid hoopt met de test elke coronabesmetting te kunnen opsporen om zo een verdere verspreiding te vermijden.

De Engelse stad is één van de zwaarst getroffen regio’s in Engeland. Vorige week werden er 410 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld.

Uitbreiding naar andere regio’s

Liverpool zal vrijdag starten met de tests. Iedereen die leeft of werkt in de stad zal getest worden. De lokale overheid gaat daarbij gebruikmaken van verschillende testtypes, zoals de traditionele tests en sneltests, en de logistieke hulp van het leger. De regering gaat 2.000 militairen inzetten.

‘Deze tests zullen helpen bij het identificeren van de vele duizenden mensen in de stad die geen symptomen hebben, maar toch anderen kunnen besmetten zonder het te weten’, laat Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk weten. Bij succes zal er gekeken worden of dit project kan uitgebreid worden naar andere Engelse regio’s.

Zelfisolatie sleutel tot succes

Om succesvol te zijn, is het niet voldoende om alle besmettingen op te sporen. De grootste uitdaging schuilt erin om de besmette personen en hun rechtstreekse contacten te overtuigen om in quarantaine te gaan. Volgens recente schattingen plaatst slechts 20 tot 25 procent van de mensen zich volledig in quarantaine wanneer dat gevraagd wordt.

Om het draagvlak voor zelfisolatie te verhogen overweegt de Engelse overheid om de zelfisolatieperiode in te korten van veertien tot zeven dagen.

In Engeland komt er almaar meer kritiek op de manier waarop de regering het coronavirus aanpakt. Ook in de politieke kringen krijgt de premier Boris Johnsons uit verschillende hoeken kritiek. Een van de grootste criticasters is Nigel Farage. Die heeft eerder deze week laten weten dat hij zijn partij Brexit Party heeft omgevormd tot UK Reform Party, een anti-lockdownpartij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20