Live Nation aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens monopolie op ticketverkoop

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vandaag een antitrustzaak aangespannen tegen Live Nation Entertainment, het wereldwijde live entertainmentbedrijf achter Ticketmaster. De aanklacht beticht Live Nation van het misbruiken van zijn dominante marktpositie.

De aanklacht richt zich op de overname van Ticketmaster door Live Nation in 2010. Het ministerie stelt dat deze overname Live Nation een ongekende macht heeft gegeven over de markt voor primaire ticketverkoop in de Verenigde Staten. Als gevolg hiervan heeft het bedrijf het volgens de aanklacht moeilijker gemaakt voor concurrenten om op de markt te komen en heeft het artiesten gedwongen om exclusief met Ticketmaster te werken, wat heeft geleid tot hogere ticketprijzen voor consumenten.

De aanklacht eist verschillende stappen van Live Nation, waaronder:

  • Verkoop van Ticketmaster: Live Nation moet Ticketmaster afstoten als een afzonderlijk bedrijf.
  • Verbod op anticoncurrentiegedrag: Live Nation mag geen contracten meer afsluiten met artiesten of locaties die hen verbieden om met andere ticketverkopers te werken.
  • Beperkingen op dynamische prijsstelling: Live Nation mag geen gebruik meer maken van dynamische prijsstelling, waarbij ticketprijzen in realtime kunnen worden gewijzigd op basis van vraag en aanbod.

Belang voor België:

Live Nation is ook een belangrijke speler in de Belgische markt voor livemuziek. Het bedrijf organiseert jaarlijks honderden concerten en festivals in België, en Ticketmaster is de exclusieve ticketverkoper voor de meeste van deze evenementen. De rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie kan gevolgen hebben voor de Belgische markt, met name als het leidt tot de afsplitsing van Ticketmaster van Live Nation.

Meer