Live Beursblog – 26 januari 2023 – Business AM

22.02 – New York sluit in het groen

Wall Street won op de voorlaatste handelsdag van de week weer wat terrein.

 • De Dow Jones won 0,6 procent.
 • De S&P500 deed er 1,1 procent bij.
 • De Nasdaq schoot zelfs 1,7 procent hoger.

Dit was het voor vandaag. Tot morgen!

21.42 – ChatGPT-aankondiging doet aandeelkoers BuzzFeed 120 procent hoger schieten

Het Amerikaanse mediabedrijf BuzzFeed gaat samenwerken met ChatGPT-maker OpenAI om kunstmatige intelligentie aan te wenden bij het schrijven van content. Volgens CNN een mijlpaal voor zowel de nieuwe technologie als het model van mediabedrijven.

Het legt beleggers in BuzzFeed hoe dan ook geen windeieren op de beurs: de beurskoers is maar liefst 120 procent hoger geschoten (onderstaande tweet is van twee uur geleden; toen ging het nog om 92 procent).

20.55 – Europese beurzen hoger gesloten

Voor we het vergaten: de aandelenmarkten in Europa zijn vandaag overwegend in het groen gesloten.

 • De Stoxx Europe 600-index steeg 0,4 procent tot 453,98 punten.
 • De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 15.132,85 punten.
 • De Franse CAC 40 won 0,7 procent bij een stand van 7.095,99 punten.
 • De Britse FTSE sloot 0,2 procent hoger op 7.761,11 punten.

18.31 – Luxeconcern LVMH had boerenjaar: “Aanzienlijke groei in omzet en winst”

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is in 2022 aanzienlijk gegroeid in alle segmenten, ondanks de economische en geopolitieke onzekerheden wereldwijd. Dit meldde de Franse onderneming vandaag nabeurs.

 • In 2022 steeg de omzet van LVMH met 23 procent op jaarbasis, van 64,2 miljard naar 79,2 miljard euro. Onder de streep bleef een nettowinst van 14,1 miljard euro over, 17 procent meer dan de ruim 12 miljard euro in 2021.
 • LVMH boekte in elk segment een dubbelcijferige omzetgroei in 2022, ook op autonome basis. De winstontwikkeling was bij de meeste divisies ook sterk, uitgezonderd parfums en cosmetica, waar de terugkerende operationele winst met 3 procent daalde.
 • In Europa, Japan en de Verenigde Staten wist LVMH sterk te groeien. In Azië stabiliseerde het resultaat vanwege de ontwikkelingen rond de coronapandemie in China.

“De groep heeft opnieuw een aanzienlijke groei in omzet en winst geboekt”, zei CEO Bernard Arnault in een toelichting. “Wij zien 2023 met vertrouwen tegemoet, maar blijven waakzaam vanwege de huidige onzekerheden”, aldus de topman.

LMVH-topman Bernard Arnault — Foto door STEFANO RELLANDINI/AFP via Getty Images

17.59 – (Licht)groene sluiting in Brussel

De Bel20 heeft vandaag een rustige sessie achter de rug, in afwachting van de eerste bedrijfscijfers in eigen land. 

 • De Brusselse sterindex sloot 0,2 procent hoger op 3.861 punten.
 • In de sterindex ging Sofina opnieuw aan de leiding met een koersstijging van 1,6 procent, op de voet gevolgd door Solvay, dat 1,4 procent won.
 • WDP, dat morgen met bedrijfscijfers komt, steeg 0,3 procent. Volgens de analisten van Kepler Cheuvreux let de markt vooral op de vooruitzichten die WDP zal presenteren.

16.01 – IT-reus SAP onder druk na schrappen van 3.000 jobs

In de Duitse DAX-index is IT-reus SAP vandaag een van de grootste verliezers. SAP brengt dit jaar het personeelsbestand met circa 2,5 procent terug en boekt 250 tot 300 miljoen euro aan reorganisatiekosten. Dat komt neer op een verlies van circa 3.000 banen.

SAP heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar wel de omzet en het operationele resultaat zien stijgen:

 • De omzet steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis met 6 procent naar 8,44 miljard euro. Vooral de cloud deed het goed, met een omzetplus van 30 procent tot 3,39 miljard euro.
 • De operationele winst klom van 1,46 naar 1,71 miljard euro.

15.34 – Tesla schiet omhoog

De beurskoers van Tesla schiet bij de opening van de Amerikaanse beurzen als een raket de hoogte in, met 11 procent winst in de eerste handelsminuten, om daarna te kalmeren tot circa 9 procent winst. Beleggers zijn dus duidelijk opgetogen over het kwartaalrapport en de vooruitzichten van gisteravond.

14.45 – Amerikaanse economie groeit wat sneller dan verwacht

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 2,9 procent gegroeid. Dat blijkt uit de eerste raming van de Amerikaanse overheid.

De verwachting vooraf lag op een groei van het bruto binnenlands product met 2,8 procent, na de 3,2 procent groei in het derde kwartaal en de lichte krimp in de eerste twee kwartalen van 2022.

13.04 – Marianne De Backer nieuwe CEO van Amerikaans biotechbedrijf Vir

Marianne De Backer – foto Bayer

De Belgische Marianne De Backer wordt de nieuwe CEO van Vir Biotechnology, een bedrijf dat op Nasdaq genoteerd staat. Dat kondigt het bedrijf aan in een communiqué.

De Backer is al decennia een leading lady in de farmasector en stapt over van Bayer, waar ze in het directiecomité zetelde. Eerder was ze bij Johnson & Johnson aan de slag.

De huidige ontwikkelingspijplijn van Vir bestaat uit kandidaat-middelen tegen COVID-19, hepatitis B- en hepatitis D-virussen, influenza A en HIV.

12.37 – Bel20 noteert kleine winst

Deze ochtend maakte de Brusselse beurs een kleine 0,3 procent winst.

Sofina klimt het meest in de Bel20 met 1,5 procent, nadat recentelijk bleek dat het bedrijf al jarenlang een belang in de maker van de wereldwijd populaire Chinese app TikTok heeft. Sindsdien is het aandeel in trek.

Ageas werd 1,1 procent duurder.

Bij de kleinere aandelen won Hyloris 3,8 procent en Onward Medical 2,0 procent. Vastned Belgium verloor 2,3 procent

12.21 – Tesla op weg naar mooie koerssprong

In de indicatieve handel voorbeurs wint het aandeel Tesla intussen 7 procent. De autobouwer maakte gisterenavond nabeurs zijn kwartaalcijfers bekend. Die worden door analisten gemengd ontvangen.

11.01 – “Grootste bedrog uit de bedrijfsgeschiedenis”: shorter Hindenburg richt pijlen op rijkste Aziaat Gautam Adani

Shortseller Hindenburg Research zegt dat de zeven belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van de Indiase Adani Group liefst 85 procent naar beneden kunnen tuimelen, omdat de beurs ze veel te hoog inschat.

Hindenburg, een financieel onderzoeksbureau dat speculeert tegen overgewaardeerde bedrijven, baseert zich op twee jaar onderzoek en contacten met insiders en spreekt van “schaamteloze manipulatie van aandelen en boekhoudkundige fraude”.

Volgens de beleggersactivist is de rijkdom van topman Gautam Adani, de op twee na rijkste persoon ter wereld en de rijkste persoon in Azië, grotendeels op bedrog gebaseerd.

Adani spreekt in een reactie van “desinformatie” en overweegt gerechtelijke stappen.

Gautam Adani – Getty Images

09.54 – Nederlandse boete van 3 miljoen euro voor Coinbase

De Nederlandsche Bank, de toezichthouder over de Nederlandse financiële sector, legt Coinbase Europe Limited een bestuurlijke boete van 3,3 miljoen euro op, “omdat Coinbase in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB”.

“Zo heeft Coinbase tijdens de overtreding tot 22 september 2022 geen melding kunnen doen van ongebruikelijke transacties bij de opsporingsinstantie FIU-NL. Mogelijk is hierdoor gedurende deze periode een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten zicht van de opsporingsautoriteiten gebleven”, argumenteert de DNB nog.

09.47 – Nieuwe CEO voor Toyota

09.14 – Europese beurzen openen in de plus

Na zo’n 10 minuten handelen, noteert de Eurostoxx50 0,65 procent in de plus. De openingswinst voor de Bel20 blijft beperkt tot 0,2 procent.

09.07 – Bill Gates pleit voor grotere rol China

08.59 – Ook mooie dividendvooruitzichten bij Volvo

Nog meer kwartaalresultaten. De vrachtwagenbouwer Volvo opende de boeken.

 • Het bedrijf zag de omzet stijgen met 27 procent tot 473 miljard kronen (42,5 miljard euro). Die toename heeft Volvo te danken aan een sterke vraag en hogere prijzen.
 • De aangepaste winst kwam uit op 50,5 miljard kronen (4,5 miljard euro).
 • Beleggers hebben zicht op een dubbel dividend. Een gewoon dividend van 7 kronen en nog eens en extra dividend van 7 kronen.

08.33 – Hoger dividend bij Nokia

Nokia heeft in het afgelopen jaar weer groei laten laten zien.

 • Op vergelijkbare basis steeg de netto omzet in 2022 met 6 procent naar krap 25 miljard euro.
 • De operationele winst steeg in de verslagperiode met 7 procent naar ruim 2,3 miljard euro.
 • De operationele winstmarge daalde wel, met 40 basispunten naar 9,3 procent. 
 • De winst per aandeel kwam afgelopen jaar uit op 0,75 euro. Een jaar eerder was nog sprake van een winst per aandeel van 0,29 euro.
 • Nokia ziet ruimte om het dividend te verhogen van 0,08 euro per aandeel naar 0,12 euro per aandeel. 

08.07 – Meer nieuws van IBM: 3.900 banen verdwijnen

IBM laat ook weten dat er 3.900 jobs zullen verdwijnen.

 • De ontslagen komen vooral uit de desinvestering van healthcare en het afstoten van Kyndryl. IBM heeft een last genomen van 300 miljoen dollar om de ontslagronde uit te voeren. In totaal gaat het om een afname van het personeelsbestand met 1,4 procent.

07.51 – IBM boekt vlakke omzet

IBM heeft in het vierde kwartaal aan de verwachtingen voldaan met de winst en wist de omzet nagenoeg gelijk te houden.

 • Het IT-bedrijf boekte een nettowinst van 2,71 miljard dollar, of 2,96 dollar per aandeel, in het kwartaal. Een jaar eerder was die 2,33 miljard dollar, of 2,57 dollar per aandeel.  
 • De aangepaste winst was 3,60 dollar per aandeel, iets beter dan de 3,59 dollar die analisten gemiddeld hadden voorzien.
 • De omzet daalde nauwelijks, van 16,70 miljard tot 16,69 miljard dollar. Hier rekenden analisten op 16,15 miljard. 

07.47 – Chevron koopt massaal aandelen in

07.28 – Tesla wint terrein nabeurs

Gisteren (nabeurs) heeft Tesla, de producent van elektrische wagens, de kwartaalresultaten gedeeld. Net zoals Microsoft erkende de wagenproducent dat er op macro-economisch vlak moeilijke tijden in het verschiet liggen als gevolg van de hogere rentes. 

 • Toch is Elon Musk ambitieus. Zo wil hij de verkoop met 50 procent per jaar laten toenemen. Dat verklaart waarom de wagenproducent de voorbije weken in China, Europa en de Verenigde Staten het mes heeft gezet in de prijzen.

En wat zeggen de cijfers? 

 • De autofabrikant meldde een nettowinst van 3,7 miljard dollar, 59 procent meer dan een jaar eerder. Dit was een fractie lager dan de 3,8 miljard waar analisten op rekenden volgens FactSet.
 • De nettowinst per aandeel van 1,07 dollar was iets lager dan de analistenverwachting van 1,13 dollar.
 • De omzet bedroeg 24,3 miljard dollar in de periode. Dit was iets minder dan de 24,7 miljard waar analisten op rekenden, maar nog altijd 37 procent meer dan een jaar eerder.

Beleggers lijken vooral aandacht te hebben voor de ambities van Musk. Tesla schoot nabeurs zo’n 5 procent hoger.

07.01 – Verdeelde sluiting op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn gisteravond voornamelijk vlak gesloten.

 • De Dow Jones eindigde nagenoeg vlak (met 0,03 procent in de plus).
 • De S&P500 ging 0,02 procent in de min (dus ook vlak).
 • De Nasdaq zakte echter duidelijker; met 0,2 procent.

Meer