Boël-holding Sofina onthult al jaren aandeelhouder van TikTok te zijn: beleggers reageren opgetogen

Sofina, de beursgenoteerde holding van de adellijke zakenfamilie Boël, is al sinds 2016 aandeelhouder van het Chinese moederbedrijf achter de razend populaire app TikTok. De beursvloer reageert aangenaam verrast.

In het nieuws: Sofina maakt in zijn jaarlijkse nieuwsbrief bekend dat het een belang in ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, bezit.

De details:

  • Sofina onthult – in het kader van meer transparantie naar zijn beleggers toe – voor het eerst welk bedrijf er achter zijn beleggingsvehikel SC China Co-Investment 2016-A zit. En dat blijkt misschien wel het hipste bedrijf van het moment te zijn: ByteDance, het bedrijf achter de razend populaire app TikTok.
  • Het belang is goed voor meer dan 5 procent van Sofina’s portefeuille. Daarmee is ByteDance het enige bedrijf in de portefeuille die over die grens springt. Dat slaat op het gecombineerde belang van de hoofdportefeuille Sofina Direct en de investeringen in ByteDance via de durfkapitaalfondsen van de holding.
  • In Sofina Direct is ByteDance de op een na grootste investering:
bron: Sofina

De beursreactie: Het aandeel Sofina stijgt in een eerste reactie met ruim 2 procent en trekt daarmee de Bel20 omhoog.

Wie? De familie Boël is een van de rijkste families van België. De holding Sofina wordt geleid door Harold Boël, een achterneef van de bekendste telg bij het brede publiek, Delphine Boël. De buitenechtelijke dochter van koning Albert II noemt zich sinds 2020 Delphine van Saksen-Coburg. In Sofina’s raad van bestuur zetelen onder meer ex-premier Guy Verhofstadt en Sioen-topvrouw Michèle Sioen. Een neef van Harold, Nicolas Boël, is de voorzitter van chemiereus Solvay.

Meer