Live Beursblog – 10 januari 2023 – Business AM

22:40 – Wall Street sluit de dag af met winst

In New York hebben de beurzen de dag met winst kunnen afsluiten. Onder meer zakenbank JPMorgan liet zich enigszins positief uit. Volgens haar is er een grote kans dat het inflatieniveau tijdens de maand december lager is gebleven dan verwacht.

 • De Dow Jones realiseerde daarbij een winst van 0,6 procent;
 • De S&P500 ging 0,7 procent vooruit;
 • De Nasdaq boekte 1 procent vooruitgang.

18:20 – Stagnatie op de Brusselse beurs

De Brusselse beurs liet dinsdag, na een goede start van het nieuwe jaar, een stagnatie optekenen. De sterindex Bel20 kende daarbij een lichte achteruitgang met 0,2 procent tot 3.847 punten.

 • Een aanzienlijk deel van de dag stond in het teken van tankerrederij Euronav, die uiteindelijk toch niet door sectorgenoot Frontline wordt overgenomen.
 • Daarnaast lieten ook suggesties over een sterkere Amerikaanse renteverhoging hun sporen na, terwijl de Wereldbank haar groeiprognose voor het nieuwe jaar heeft verlaagd.
 • De grootste stijger van de dag was MDxHealth, dat een winst met 7,5 procent kon boeken. Ook Ageas (4,3 procent), Galapagos (3,2 procent) en IBA (2,9 procent) behoorden tot de winnaars van de dag.
 • Naast Euronav, dat met 17,6 procent kelderde, kende ook Unifiedpost een terugval met 8,7 procent. D’Ieteren diende 4,4 procent in te leveren.

15.39 – Ahold Delhaize moet op zoek naar nieuwe financieel directeur

Natalie Knight, de chief financial officer (CFO) van supermarktgroep Ahold Delhaize, verlaat over enkele maanden de onderneming voor een jobopportuniteit in de Verenigde Staten. De zoektocht naar een opvolger is intussen opgestart.

14.37 – Lonkt Microsoft naar ChatGPT?

12.55 – Coinbase schrapt 950 banen

Het cryptoplatform Coinbase kondigt een herstructurering aan, waarbij er 950 jobs op de tocht staan. CEO Brian Armstrong verwijst onder meer onrechtstreeks naar het schandaal rond FTX, zonder die concurrent bij naam te noemen. “We zagen de gevolgen van gewetenloze actoren in de sector, en er zou nog meer besmetting kunnen plaatsvinden.” Lees verder

12.47 – Toppers Fed praten beurzen lager

De Europese beurzen noteerden rond de middag lager na een paar robuuste opmerkingen van Fed-prominenten.  

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde een daling van 0,7 procent op 445,90 punten.
 • De Duitse DAX liet een daling zien van 0,5 procent naar 14.727,00 punten.
 • De Franse CAC 40 noteerde een verlies van eveneens 0,5 procent met een stand van 6.873,25 punten.
 • De Britse FTSE daalde 0,2 procent naar 7.712,44 punten.

De minnen van vandaag lijkt verband te houden met “agressieve” uitspraken van centrale bankiers van de Federal Reserve. Zo voorziet voorzitter Raphael Bostic van de Atlanta Fed dat de rentes naar de 5 tot 5,25 procent zullen gaan en voor een lange periode op dit niveau blijven. Ook voorzitter Mary Daly van de San Francisco Fed verwacht dit.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte evenwel op dat beiden geen stemrecht hebben binnen de Fed dit jaar. “De angst voor het verder dichtdraaien van de geldkraan door de Fed is dus nog niet helemaal verdwenen, terwijl zo goed als alle Amerikaanse inflatiecijfers dalen. Blijkbaar hebben beleggers eerst nog wat meer bewijs nodig. Dat kan donderdag komen, wanneer de inflatiecijfers van december worden gepubliceerd”, zegt investment manager Simon Wiersma van ING.

11.30 – Kunnen vermogensbeheerders beter doen dan de markt?

Na de eindbalans van het slechte beursjaar 2022 moeten private bankers en vermogensbeheerders bij de klant hun eigen meerwaarde verantwoorden. Een analyse.

10.19 – Beurskoers Engie reageert niet op deal met België

Het “principeakkoord” over de levensduurverlenginng van twee kernreactoren in België heeft geen noemenswaardige koersreactie van het aandeel Engie tot gevolg. De beurskoers in Parijs twijfelt tussen winst en verlies en staat momenteel met een miniem verlies van 0,1 à 0,2 procent op de tabellen.

10.04 – Frontline schiet 18 procent hoger

Het afspringen van de tankerfusie tussen het Noorse Frontline en het Belgische Euronav (zie hieronder) leidt tot uiteenlopende beursreacties: terwijl Euronav zware klappen krijgt, schiet het aandeel Frontline op de beurs van Oslo 18 procent hoger.

09.47 – Europese beurzen in het rood

De Europese beurzen zijn vandaag lager geopend, na de eerste zes dagen van 2023 uitzonderlijk goed te hebben gepresteerd. Ook op het moment van schrijven staat de breed samengestelde index Euro Stoxx 50 nog in het rood: met name 0,40 procent.

09.27 – Euronav: drie cruciale vragen

Dit zijn de drie belangrijke vragen over Euronav, volgens de analisten van KBC Securities, die de intrinsieke waarde van het tankerbedrijf op ongeveer 14,5 euro per aandeel schatten:

 1. Blijft de Noorse magnaat John Fredriksen, de sterke man achter Frontline, een grote aandeelhouder van Euronav?
 2. Zal de familie-Saverys haar CMB.Tech waterstofonderneming voortzetten en hoe past dat in het Euronav-verhaal?
 3. Wat met de toekomst van het huidige management?
foto Euronav

09.15 – Brusselse beurs opent met klein verlies

De Brusselse beurs is met een klein verlies van start gegaan. Kort na opening daalde de Bel20 index 0,1 procent naar 3.853 punten. In de sterindex trok Ageas de kop met een koerswinst van 1,2 procent na een koopaanbeveling van Berenberg. Proximus won 0,4 procent. UCB en Aperam leden met 1,2 en 1,4 procent de grootste verliezen.

09.07 – Euronav dondert 18 procent lager

Het aandeel Euronav krijgt een klap van circa 18 procent in een eerste reactie op de afgesprongen fusie met Frontline. Het tankerbedrijf zelf reageert intussen onderkoeld. Euronav zegt “nota te hebben genomen” van de aankondiging van Frontline. “Euronav zal de brief over de beëindiging onderzoeken en behoudt zich alle rechten en handelingen in dit verband voor”, zegt het bedrijf.

08.02 – Minder omzet voor chipsreus TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company heeft in december minder omzet behaald dan in november. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders.

 • In december boekte TSMC een omzet van 192,6 miljard Taiwanese dollar, omgerekend circa 5,9 miljard euro. Dat is 13,5 procent minder dan de 222,7 miljard dollar in november.
 • Op jaarbasis steeg de omzet in december wel met bijna 24 procent.
 • In heel 2022 steeg de omzet met bijna 43 procent naar 2,2 biljoen Taiwanese dollar.

TSMC is een belangrijke afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Donderdag komt de chipsgigant met de cijfers over het vierde kwartaal.

Een vestiging van TSMC in het Chinese Nanjing – Getty Images

07.16 – Frontline blaast fusie met Euronav af

De grote tankerfusie gaat niet door. Frontline ziet af van de fusie met Euronav. Dit maakte het Noorse bedrijf gisterenavond bekend.

 • De fusieovereenkomst is door Frontline beëindigd. Een reden hiervoor gaf het bedrijf niet. Wel zei CEO Lars Barstad “het te betreuren dat we de fusie niet kunnen afronden zoals we in juli 2022 voor ogen hadden”.
 • Dit betekent dat de Noren geen vrijwillig bod zullen uitbrengen op alle nog uitstaande aandelen Euronav. Ook ziet Frontline af van een notering aan Euronext Brussel.
 • De Antwerpse havenfamilie Saverys heeft zich altijd verzet tegen de fusie.

Meer achtergrond hier

06.45 – Wall Street hield het rustig

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren vrijwel vlak gesloten:

 • De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 3.892,09 punten.
 • De Dow Jones index verloor 0,3 procent op 33.517,65 punten.
 • De Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 10.635,65 punten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20