Lithiumtekort kan al vanaf 2025 tot bottlenecks leiden

Lithiumtekort kan al vanaf 2025 tot bottlenecks leiden
Lithiummijn in Chili – John Moore/Getty Images

“Het wereldwijde lithiumaanbod zal naar verwachting tegen 2025 een tekort vertonen tegenover de vraag.” Dat schrijft BMI, een onderzoekseenheid gelieerd aan ratingbureau Fitch.

Waarom is dit belangrijk?

Lithium, het witte goud, is een belangrijk onderdeel van de batterijen in elektrische voertuigen. Door de groeiende vraag is er ook steeds meer lithium nodig, en het opstarten van nieuwe mijnprojecten gaat langzaam. Dit kan in de toekomst de kostprijs van de wagens verhogen.

In het nieuws: de schaarste van lithium. BMI is pessimistisch over de lithiumbevoorrading van de wereld. Volgens analisten van het onderzoeksbedrijf kan er al tegen 2025 een tekort zijn. Andere onderzoekers zijn iets optimistischer en verwachten het tekort pas voor 2030.

  • De groeiende vraag naar lithium vanuit China is volgens BMI een van de voornaamste redenen voor het voorspelde tekort. “We verwachten een gemiddelde jaarlijkse groei van 20,4 procent voor China’s vraag naar lithium voor EV’s alleen in de periode 2023-2032”, schrijft het rapport. China trekt de markt voor elektrische wagens steeds meer naar zich toe. Met goedkopere prijzen kan de Chinese productie ook de Europese markt overspoelen.
  • De lithiumproductie, die weliswaar zal meegroeien, zou niet volstaan om de groeiende vraag bij te benen. BMI voorspelt dat China’s binnenlandse lithiumproductie jaarlijks slechts met 6 procent kan groeien.
  • Het opstarten van lithiummijnen duurt lang, met gemiddeld 10 jaar tussen de ontdekking en operationele ontginning van de grondstof. Dat zei Austin Devaney, commercieel directeur van Piedmont Lithium aan zakenzender CNBC.
  • Producenten van lithium trekken al langer aan de alarmbel over mogelijke tekorten. De wereld bevat dan wel zo’n 88 miljoen ton, slechts een kwart daarvan kan gemijnd worden.

Elektrificatie

Andere stemmen: BMI is lang niet de enige expertengroep die voor een tekort aan lithium waarschuwt, maar over de datum zijn ze het niet eens.

  • Omwille van de verplichte elektrificatie van het wagenpark, wordt een grote toename in de vraag naar elektrische voertuigen verwacht. Een tekort van lithium kan hier roet in het eten strooien, maar volgens onderzoekers S&P Global Commodity Insights zal dit probleem zich pas in 2030 stellen.
  • Volgens Susan Zou van Rystad Energy kan de productie de vraag in de komende twee jaar wel nog bijbenen, maar kunnen toeleveringsketens vanaf 2028 in de problemen komen. Dit maakt de productie voor EV’s op zijn beurt duurder.
  • Europa wil alvast een deel van de productie in eigen handen te hebben, en zo minder afhankelijk zijn van import van derden. Hierdoor wordt in Portugal een nieuwe lithiummijn opgestart. Die zou vanaf 2026 operationeel moeten zijn en genoeg lithium moeten produceren voor 500.000 elektrische wagens per jaar.

Solid-state veiligheid?

Wat ook meespeelt: Een doorbraak in de ontwikkeling van vastestofbatterijen (solid-state batterijen) zou de druk van de ketel kunnen nemen. Dit type batterij maakt gebruik van een vast elektrolyt, in plaats van een vloeibaar waar lithium voor nodig is. Volgens verschillende experts is er een doorbraak op til, en zijn ze steeds optimistischer dat er dit decennium nog een vastestofbatterij op de markt zal komen. Toyota mikt op 2027-2028. 

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.