Lijdt Vladimir Poetin aan een vorm van autisme?

De Russische president Vladimir Poetin lijdt aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Dat is volgens de Britse krant The Telegraph de conclusie van een rapport van het Office of Net Assessment, een geheime denktank van het Amerikaanse leger.

In het rapport merkt auteur Brenda Connors, een experte bewegingsleer van het Amerikaanse Naval War College in Newport in de Amerikaanse staat Rhode Island, op dat het neurologische probleem een impact heeft op alle beslissingen die de Russische president neemt. Het verslag is gebaseerd op een analyse van video-opnames van Poetin sinds het begin van deze eeuw.

Het rapport werd zeven jaar geleden aan het Office of Net Assessment overgemaakt. Daarin merkt Brenda Connors op dat de moeder van Poetin tijdens haar zwangerschap mogelijk het slachtoffer is geworden van een beroerte, waardoor de neurologische ontwikkeling van de latere Russische president een duidelijke storing zou hebben gekend.

De bewegingsexperte voegt er aan toe dat die storing een impact heeft gehad op het denken en een aantal lichaamsbewegingen van Vladimir Poetin. “De autoritaire stijl en de obsessie met extreme controle die Poetin kenmerken, kunnen worden beschouwd als een strategie om die tekortkomingen te compenseren,”? zegt Brenda Connors.

Diplomatie

Stephen Porges, een professor psychiatrie aan de University of North Carolina die ook bij het onderzoek was betrokken, waarschuwt echter dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de resultaten van het rapport. “Het rapport had nooit de bedoeling om een diagnose over de gezondheidstoestand van Poetin te stellen,”? benadrukt hij.

“Het zou trouwens bijzonder moeilijk zijn om op basis van enkele videotapes een correcte diagnose te maken. Bedoeling van de analyse was alleen mogelijke aanwijzingen te vinden om de diplomatie met Poetin, die het blijkbaar lastig heeft om zich rustig te voelen in complexe sociale omgevingen, te verbeteren.”?

“Gehoopt werd dat op basis van het video-materiaal een structuur voor een diplomatieke omgeving kon worden ontwikkeld,”? zegt professor Porges. “Wel kan vastgesteld worden dat Poetin bij officiële gelegenheden een opmerkelijk vlak gelaat laat blijken. Poetin vertoont niet het exuberante engagement van Bill Clinton.”?

Om een beter oordeel over de Russische president te kunnen vellen, zou men Poetin volgens Porges in een kleinere groep of in een persoonlijk gesprek moeten kunnen observeren.

Hij geeft aan dat de Russische president zeker een aantal mogelijke signalen van autisme uitstraalt, maar die symptomen zijn volgens hem ook terug te vinden bij oorlogsveteranen, trauma-overlevenden en zelfs gewone mensen. “Dat wil niet zeggen dat al deze mensen aan autisme lijden,”? zegt Porges nog. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20