Niet de aarde, maar Mars was misschien de eerste planeet waar leven ontstond in ons zonnestelsel

Volgens een nieuwe studie zou er 4,5 miljard jaar geleden, toen de aarde nog onherbergzaam was, zoveel water op Mars zijn geweest dat de planeet bedekt was door een oceaan van 300 meter diep.

Waarom is dit belangrijk?

Wetenschappers proberen al decennialang te achterhalen hoe Mars er ooit uitzag, en waarom de planeet vandaag de dag zo radicaal anders is dan de aarde. Dat is belangrijk, want op die manier kunnen wetenschappers beter achterhalen hoe het leven in ons zonnestelsel voor het eerst is ontstaan.

De essentie: Een team van onderzoekers van verschillende Europese universiteiten denkt dat Mars eerder in staat was om leven te herbergen dan de aarde. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Science Advances.

  • Kort nadat ons zonnestelsel ontstond, zou de rode planeet gebombardeerd zijn door asteroïden. Die zouden ijs en organische moleculen naar Mars hebben gebracht. Uiteindelijk ontstond daardoor een diepe oceaan op de planeet.
  • Dat zou ertoe kunnen hebben geleid dat er leven ontstond op Mars, lang voordat dat op aarde kon gebeuren. Tijdens dezelfde periode botste de aarde immers met de protoplaneet Theia. Daarbij ontstond de maan, maar werd het tijdelijk onmogelijk om leven te herbergen.
  • De oceanen op aarde werden pas 3,8 miljard jaar geleden gevormd, 700 miljoen jaar later. Pas daarna konden de eerste levensvormen op onze planeet evolueren.

Miljarden jaar oude meteoriet

De uitleg: De wetenschappers baseren voor hun onderzoek zich op een meteoriet van miljarden jaar terug.

  • Het team onderzocht de concentratie van een isotoop van het element chromium in meteorieten die van Mars afkomstig zijn. De meteorieten waren ooit een deel van de Marskorst, maar werden zo’n 4,5 miljard jaar geleden de ruimte in geslingerd nadat asteroïden de planeet raakten.
  • Daarna veranderde de concentratie van het chromiumisotoop, door het water en andere elementen die de asteroïden achterlieten op de rode planeet. Door de concentratie te vergelijken met hoe Mars er nu uitziet, konden de wetenschappers achterhalen hoe diep de oceaan was in het verleden.
  • Volgens Martin Bizzarro, een van de auteurs van de studie, toont het onderzoek aan dat de kans bestaat dat het leven in ons zonnestelsel eerder is ontstaan op Mars. Dat vertelde de wetenschapper in een interview met de faculteit gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Kopenhagen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.