Leicester gaat in lockdown terwijl de rest van het VK heropent

De Britse stad Leicester moet enkele maanden na de eerste corona-uitbraak opnieuw in een strenge lockdown. Dat komt net op het moment dat premier Boris Johnson zijn land naar de relatieve normaliteit wil duwen.

In het nieuws: Leicester, een Britse stad met 330.000 zielen, ziet een grote heropflakkering van Covid-19. De volledige stad gaat nu opnieuw in lockdown, niemand mag er buiten behalve voor essentiële verplaatsingen. Winkels sluiten opnieuw.

Wat is er precies aan de hand? Het is niet honderd procent zeker waarom er net in Leicester opnieuw een uitbraak is. Er zijn enkele vaststellingen gedaan bij jongeren, dat is uitzonderlijk. Daarom zullen ook de scholen in Leicester gesloten worden vanaf donderdag.

Hoe erg is het gesteld? Leicester is momenteel verantwoordelijk voor 10 procent van de vaststellingen in heel het Verenigd Koninkrijk. Over zeven dagen zijn er 135 vaststellingen per 100.0000 mensen. Dat is drie keer zo hoog als de volgende stad.

Intussen in Downing Street: Premier Boris Johnson is op zoek naar een manier om de economie weer in gang te duwen. Johnson heeft beloofd om grote bouwprojecten op te zetten om de werkloosheid tegen te gaan. De zuinigheidspolitiek van na de bankencrisis in 2008 is niet aan de orde.

Intussen in de pubs: Er wordt ijverig gesleuteld aan het heropenen van de pubs, dat mag vanaf vrijdag. Ironisch dus dat er net nu een lockdown wordt afgekondigd voor Leicester. Daarmee loopt de stad zijn deeltje van de hoge uitgaves die voor dit weekend worden voorspeld, mis. De Britten zouden dit weekend volgens analisten tot 70 procent meer uitgeven dan tijdens een normaal weekend in juli.

Problemen bij de lockdown: Het is de eerste regionale lockdown in het VK. Dat wil zeggen dat er nog wat problemen opduiken. De exacte grenzen van de lockdown bijvoorbeeld. Hoe lang de lockdown effect zal hebben. En welke zaken er onder essentieel en niet-essentieel vallen. Dat moet allemaal beslist worden door minister van Volksgezondheid Matt Hancock. Dat zet meteen de toon voor verdere lockdowns.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20