“Lehman Brothers-domino” bedreigt Duitse energiesector

Uniper, Duitslands grootste gasimporteur, flirt met het faillissement en vraagt de federale regering om hulp. Het bedrijf is niet langer in staat om de daling van de gasleveringen uit Rusland te compenseren met op de spotmarkt aangekochte hoeveelheden. Een eventueel faillissement zou gevolgen hebben voor honderden gemeentelijke nutsbedrijven en energieleveranciers.

De dreiging dat een faillissement een domino-effect op de gehele Duitse energiemarkt teweegbrengt, neemt toe. Uniper luidde woensdagavond de noodklok en kondigde aan dat het de staat om een reddingspakket had gevraagd. 

“Wij bespreken stabilisatiemaatregelen met de regering, waarvoor verschillende instrumenten mogelijk zijn”, aldus de groep in een verklaring. Het sluit een gedeeltelijke nationalisatie niet uit.

De moeilijkheden van het bedrijf houden rechtstreeks verband met de drastische daling van de Russische gasleveringen in de afgelopen weken. De groep is hier bijzonder gevoelig voor omdat 54% van de door haar aangekochte hoeveelheden uit Rusland afkomstig zijn. Van dit quotum ontvangt het energiebedrijf slechts 40% van de stromen die het reeds aan zijn klanten heeft beloofd. Om die klanten te bevoorraden, moet Uniper dus de ontbrekende hoeveelheden kopen op de spotmarkt, waarvan de prijzen explosief zijn gestegen.

“Een Lehman Brothers-effect in het energiesysteem”

De tijd dringt, want de dreiging van “een Lehman Brothers-effect in het energiesysteem”, waarover vice-kanselier Robert Habeck vorige week sprak, hangt alle spelers in de sector boven het hoofd. De beurswaarde van Uniper is op een maand tijd met meer dan 40 procent gedaald. RWE, de Duitse concurrent van Uniper, verloor donderdag 5,5 procent in de namiddag, terwijl de aandelenkoers van het Franse Engie met meer dan 4 procent daalde. Beide ondernemingen benadrukken nochtans dat hun situatie zeer verschillend is van die van Uniper.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.