Lancering Virgin Orbit-raket gaat mis bij debuut

De eerste lancering van een draagraket onder de vleugels van Virgin Orbit, het bedrijf van Virgin-topman Richard Branson, is mislukt. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

De lancering moest uitgesteld worden, maar in de tweede poging leek eerst goed te verlopen. Een omgebouwde Boeing, Cosmic Girl, diende als lanceringstuig en de LauncherOne Rocket ging prima de lucht in. De Boeing dropte de draagraket volgens de planning, maar na een onbekend probleem ontstak de motor van de raket zelf slecht.

‘Anomalie’

Virgin heeft in een reeks tweets bekendgemaakt dat de crew van Cosmic Girl en het vliegtuig zelf veilig teruggekeerd zijn. Het vliegtuig landde op een basis in de Mojavewoestijn in Californië. Wat er juist verkeerd ging met de raket, heeft Virgin niet bekendgemaakt.

‘Nadat hij losgelaten is van het vliegtuig, heeft de LauncherOne-raket zijn boostermotor op het juiste moment aangezet. Toen heeft er een anomalie plaatsgevonden in de eerste fase van de vlucht en de missie is op veilige wijze afgebroken’, zegt het bedrijf in een persbericht.

‘Orbit is moeilijk’

Elon Musk, de eigenaar van SpaceX, drukte al zijn medeleven uit op Twitter. Virgin Galactic wil graag met het bedrijf van Musk in concurrentie gaan, maar de collegialiteit blijft groot. ‘Jammer om dat te horen. Orbit is moeilijk. Het heeft ons vier pogingen gekost met Falcon 1’, liet hij op Twitter optekenen. Falcon 1 is de eerste raket van Space X die cargo in een baan rond de aarde bracht.

‘Dat appreciëren we, Elon. We zijn erg blij met de gegevens die we vandaag te pakken konden krijgen’, klonk het antwoord van Virgin. Musk heeft trouwens zelf een belangrijke lancering in de steigers staan deze week.

Uitgesteld

De lancering stond oorspronkelijk gepland voor zondag, maar Virgin Orbit stelde die uit naar maandag door wat het bedrijf zelf omschreef als ‘overdreven voorzichtigheid’. Een sensor gaf verkeerde gegevens weer. Voor de lancering beweerde Vrigin Orbit ‘nog nooit zo klaar geweest te zijn.’

De eerste vlucht mag dan mislukt zijn, Virgin bljift optimistisch. Het bedrijf heeft nu namelijk veel meer informatie, na deze vlucht. Virgin liet ook al weten dat het klaar is om opnieuw een raket te lanceren. Die staat zelfs te blinken in een hangar.

Volgens Virgin  is die raket in de laatste assemblagefase en komt de volgende test er al snel aan. Een precieze datum is er nog niet.

Lees ook: Miljardair Richard Branson verkoopt een vijfde van Virgin Galactic-aandelen om zijn andere bedrijven te redden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20