Lagarde sluit een nieuwe renteverlaging in oktober niet uit

Lagarde sluit een nieuwe renteverlaging in oktober niet uit
Christine Lagarde – Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • Tijdens haar speech voor het Europese parlement zette Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de deur op een kier voor een nieuwe renteverlaging.
  • Ze heeft er alle vertrouwen in dat de inflatie op een duurzame manier richting de 2 procent evolueert. Al zal die in het vierde kwartaal wel aan kracht winnen.

Ondanks de verwachting dat de Europese inflatie in het vierde kwartaal lichtjes zal toenemen, blijft ECB-voorzitter Christine Lagarde ervan overtuigd dat die op een duurzame manier richting de doelstelling van de monetaire instelling beweegt. Ze sluit daarom een nieuwe renteknip in oktober niet uit.

In het nieuws: Tijdens haar eerste toespraak voor het Europese Parlement sinds de verkiezingen zette Lagarde de deur op een kier voor een nieuwe renteverlaging op de volgende bijeenkomst van de centrale bankiers. Die vindt plaats op 17 oktober.

  • Indien Lagarde en haar team opnieuw het mes zetten in de rente, zou dat de derde renteverlaging van dit jaar. Tijdens de voorgaande twee vergaderingen werd de rente telkens met 25 basispunten verlaagd, waardoor de depositorente nu 3,5 procent bedraagt.
    • Dat is de vergoeding die de banken krijgen op het overtollige spaardeposito’s die ze bij de monetaire instelling parkeren.

Inflatie nadert doelstelling ECB

Details: De ECB-voorzitter heeft er alle vertrouwen in dat de inflatie op een duurzame manier richting de 2 procent evolueert.

  • “De voorbij maanden hebben de dalende energieprijzen een belangrijke bijdrage geleverd aan de afzwakking van de inflatie. Die kwam in augustus uit op 2,2 procent“, klonk het. “Hoewel de inflatie mogelijk kan toenemen in het vierde kwartaal, verwachten we dat die op middellange termijn terugkeert naar het streefcijfer van 2 procent.”
  • Kans is groot dat de inflatie in september onder die doelstelling zakt. In de vier grootste lidstaten van de eurozone lag de inflatie lager dan 2 procent.
    • Zo bedroeg de inflatie in Duitsland – de grootste economie van de eurozone – die maand 1,6 procent.
    • In Frankrijk waren de consumentenprijzen in september met gemiddeld 1,2 procent gestegen.
    • In Italië bleef de gemiddelde prijsstijging zelfs beperkt tot 0,7 procent.
    • Tot slot kwam de Spaanse inflatie afgelopen maand uit op 1,5 procent.
    • Het gaat hier om cijfers gepubliceerd door de nationale statistiekbureaus. Morgen komen we te weten in welke mate de consumentenprijzen in de eurozone zijn gestegen.

Moeizaam economisch herstel

Ook dit: In haar toespraak liet Lagarde ook haar licht schijnen over de economische situatie in de eurozone.

  • Ondanks de heropleving na de coronapandemie blijft de economische groei traag. De eurozone kende een groei van 0,2 procent in het tweede kwartaal van 2024, voornamelijk gedreven door export en overheidsuitgaven. De binnenlandse vraag blijft echter zwak, en de vooruitzichten wijzen op blijvende tegenwind.
  • “We verwachten dat het economisch herstel uiteindelijk zal versterken, omdat huishoudens dankzij de stijgende reële inkomens meer zouden moeten kunnen consumeren”, aldus de ECB-voorzitter. Volgens de meest recente projecties van de monetaire instelling groeit de economie in 2024 met 0,8 procent, in 2025 met 1,3 procent en in 2026 met 1,5 procent.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.