Lady Gaga-hackers dreigen ermee vertrouwelijke documenten over Trump te lossen

Een groep cybercriminelen die gegevens hebben gestolen bij een groot advocatenkantoor, beweren nu ook gevoelige informatie over de Amerikaanse president Donald Trump te hebben.

Vorige week was advocatenkantoor Grubman Shire Meiselas en Sacks, een firma die zich vooral moeit met entertainmentrechtszaken, het slachtoffer van hackers. De cybercriminelen, die werken onder de naam REvil, maakten duizenden contracten buit en dumpten die, na een vraag om losgeld, op het darkweb.

42 miljoen dollar

De hackers focusten eerst op documenten rond popster Lady Gaga, maar dreigden ook de gegevens van Bruce Springsteen, Christina Aguilera en een tiental andere bekende koppen vrij te geven. Er werd 42 miljoen dollar losgeld gevraagd.

Een week na die feiten laat het hackerscollectief weten ook documenten te lossen die betrekking hebben op de Amerikaanse president Donald Trump. Het is niet duidelijk of het ook om bezwarend materiaal gaat. Trump was voor zijn politieke carrière te zien in realitywedstrijd ‘The Apprentice’.

Volgens Grubman, Shire, Meiselas en Sacks is de president geen klant bij hen en zullen zij het losgeld niet betalen. Het advocatenkantoor werkt samen met de FBI om de zaak op te lossen, zegt het bedrijf aan entertainmentsite Page Six.

Dreigbrief

Zakenwebsite Business Insider kon het losgeldbriefje inkijken. Daarbij mikken de cybercriminelen vooral op het advocatenkantoor. ‘Meneer de Advocaat zegt dat Donald nooit een cliënt is geweest bij hen. En hij zegt dat we aan het bluffen zijn. Och, ja. Het eerste gedeelte, met de minst schadelijke informatie, zullen we hier posten. We zijn heel blij dat de sterren De Advocaat steunen.’

‘Maar hoe sterk zal die steun nog zijn als de paparazzi beginnen te publiceren? Wanneer ze niet meer mogen meedoen aan bepaalde concerten? Getekende contracten terugtrekken en hun optredens afzeggen?’

Vervolgens dreigt REvil om bepaalde documenten openbaar te publiceren en de rest per opbod te verkopen. Naar eigen zeggen kan het hen niet schelen of de kopers nu de bekende mensen zelf, wilde weldoeners of geïnteresseerde derden zijn.

Wat er precies gezegd wordt over Trump, is nog niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20