De Franse autoconstructeur Renault trekt zich terug als meerderheidsaandeelhouder van de Russische autobouwer Avtovaz, de maker van Lada. Bedrijven van de Russische staat, die co-eigenaar was, nemen de controle volledig over.
Renault verkoopt zijn belang van 67,69 procent in Avtovaz aan NAMI, een Russisch overheidsinstituut voor onderzoek rond auto’s. Dat maakte de Franse autogroep, die de Franse staat als belangrijke aandeelhouder heeft, maandag bekend. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. De overdracht gaat per direct in.
Aangezien de overige aandelen in het bezit zijn van het Russische staatsbedrijf Rostec, wordt Avtovaz daardoor weer volledig Russisch staatseigendom. Dat is een sprong terug in de tijd, want het doet terugdenken aan de situatie van voor de privatisering in 1991.
Weg uit West-Europa
De exit van Renault betekent ook dat we niet meteen een nieuw veroveringsoffensief van Lada in West-Europa moeten verwachten in de komende jaren. Het merk is met een marktaandeel van 21 procent de marktleider in Rusland. en was met zijn typisch hoekige budgetwagens in de jaren zeventig en tachtig ook aanwezig in het West-Europese straatbeeld.
Maar daarna volgden enkele weinig succesvolle West-Europese lanceringen van nieuwere modellen, waarna Lada zich enkele jaren geleden terugtrok uit de EU, onder meer omwille van de almaar strengere milieunormen. De focus ligt sindsdien vooral op de eigen thuismarkt.
Renault kwam in 2008 aan boord. De autogroep had zowel op het vlak van productie als verkoop grote plannen in Rusland, maar daar komt nu zoals gevreesd grotendeels een einde aan door de Russische inval in Oekraïne. De Franse autogroep verkoopt ook de vennootschap Renault Rusland, waaronder ook een autofabriek nabij Moskou valt, aan de stad Moskou.
Terugkoopoptie
Renault-CEO Luca de Meo heeft het in een korte toelichting over “een verantwoorde keuze ten aanzien van onze 45.000 werknemers in Rusland”, maar zegt ook dat er in de afspraken “mogelijkheden zijn ingebouwd om in de toekomst in een andere context naar Rusland terug te keren”.
De overeenkomst voorziet immers in een optie waarbij Renault zijn belang in Avtovaz op bepaalde tijdstippen tijdens de komende 6 jaar kan terugkopen.
Ook de Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s kondigde maandag aan Rusland de rug toe te keren.
(ns)