Open Vld-voorzitter Lachaert wil parlementslid El Kaouakibi tijdelijk op non-actief zetten

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft de statutaire commissie van zijn partij, zeg maar het interne tuchtorgaan van de Open Vld, gevraagd om Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi tijdelijk op non-actief te zetten. Dat heeft Lachaert zelf tegenover het persbureau Belga bevestigd. El Kaouakibi zelf heeft inmiddels zelf een klacht wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude ingediend.

Sihame El Kaouakibi en haar vzw Let’s Go Urban kwamen de voorbije week in het oog van een storm terecht. Vorige week namen drie bestuursleden van de vzw ontslag. Ze klaagden aan dat er te weinig transparantie was in de boekhouding van de vereniging.

De Antwerpse ondernemingsrechtbank stelde een voorlopig bewindvoerder aan om de vzw tijdelijk over te nemen en een intern onderzoek naar mogelijke financiële malversaties opzetten. Ook het parket van Antwerpen en het Antwerpse stadsbestuur buigen zich over de kwestie.

Strafklacht

El Kaouakibi bleef de voorbije dagen onbereikbaar, maar heeft nu in een schriftelijke verklaring gereageerd. Daarin verontschuldigt ze zich voor de radiostilte van de voorbije dagen. “Ik zit zelf gewrongen tussen mijn wil om me publiek te verdedigen en de juridische aanbeveling om pas te communiceren als het dossier juridisch klaar is,’ luidt het. Net als in haar eerdere korte videoboodschap herhaalt El Kaouakibi dat ze geen subsidies heeft misbruikt.

El Kaouakibi dient nu zelf een strafklacht in wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude. Volgens haar zijn er documenten die betrekking hebben op besprekingen van de raad van bestuur van Let’s Go Urban op onrechtmatige wijze aangepast of verwijderd.

Daarnaast zegt ze het slachtoffer te zijn geweest van een externe hacking waarbij een medewerker van de vzw zou zijn betrokken. ‘Ik heb alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek dat hiertoe opgestart zal worden om de waarheid aan het licht te brengen en duidelijk te maken wie hiervoor verantwoordelijk is,’ aldus het Vlaams parlementslid.

Bewarende maatregel

Intussen heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert de statutaire commissie van zijn partij, zeg maar het interne tuchtorgaan, gevraagd om El Kaouakibi op non-actief te zetten. Hij heeft het over een bewarende maatregel ter bescherming van zowel het parlementslid als de partij, in afwachting van de resultaten van de lopende onderzoeken.

El Kaouakibi stelde in een reactie begrip te hebben voor de maatregel, maar voegt eraan toe uit de grond van haar hart te hopen dat deze beslissing slechts tijdelijk hoeft te zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20