Laatste dagen voor rosse 1 en 2 centjes

Wie op 1 december cash betaalt, zal zijn rekening afgerond zien naar het dichtsbijzijnde 5-eurocentpunt. Stukken van 0,01 en 0,02 euro worden namelijk niet meer teruggegeven.

De kleinste rosse muntjes zijn niet heel handig. Daarom besliste de FOD Financiën om ze gedeeltelijk uit roulatie te halen. Als u cash afrekent, wordt er naar een 0.05 of 0.00 afgerond.

Wisselgeld

U mag echter wel nog betalen met munten van 1 of 2 cent. Ze blijven een geldig betaalmiddel. Als u betaalt, kan de onderneming dat niet weigeren. Wil een winkel uw wisselgeld in centjes geven, dan mag hij dat doen.

Toch is het idee dat de centjes uiteindelijk niet heel lang meer blijven bestaan. Febelfin hield er een enquête over en 64 procent van de ondervraagden antwoordde dat ze de rosse centjes liever kwijt dan rijk zijn. Het duurt namelijk te lang om ermee te betalen, ze nemen veel plaats in in uw portefeuille. En: we ontvangen ze niet graag.

Goede doelen

Goede doelen zijn wel liefhebbers van de kleine rosse muntjes. 75 procent van de ondervraagden zouden met de centjes aan het goede doel geven als ze de kans krijgen. 37 procent deed dat ook al. Deze winter zullen daarom veel organisaties specifiek naar de rosse muntjes vragen. De FOD Financiën heeft er zich toe verbonden om voor telling en verwerking in te staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20