‘Laat Covid-19 zich onder jongeren verspreiden en bouw je strategie niet rond een mogelijk vaccin’

Dokter Johan Giesecke, de voormalige Zweedse hoofdepidemioloog, raadt Ierland aan de verspreiding van het coronavirus onder de jongere bevolking van het land toe te staan in een poging om infecties in de Ierse samenleving onder controle te krijgen. 

Giesecke was de allereerste Chief Scientist van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) en ook adviseur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tijdens de voorbije maanden kwam hij herhaaldelijk in het nieuws vanwege zijn kritiek op de vele lockdowns in landen wereldwijd. 

De opflakkering van het virus zorgt in gans Europa voor onrust. Toch raadt Giesecke de Ierse regering aan om enkel de oudere en kwetsbare mensen, die al bestaande aandoeningen hebben, te beschermen.

‘Jongeren moeten net vrij worden gelaten. Opdat ze weerstand tegen het virus kunnen opbouwen. Op die manier kan de samenleving groepsimmuniteit verwerven.’

Bouw geen Covid-strategie rond een toekomstig vaccin

Giesecke raadt de Ieren aan het Zweedse model te kopiëren. Verder adviseert hij om personeel en bewoners van verzorgingstehuizen regelmatig te testen. ‘Het heeft geen zin om een Covid-19-strategie te bouwen rond een toekomstig vaccin,’ aldus de Zweed. ‘Wanneer dat er zal zijn weet niemand. Verder moet zijn efficiëntie bij degenen die het vaccin hardst nodig hebben nog worden bewezen.’

Dat is volgens Gieseckee een gevaarlijke strategie. ‘Het is niet zeker dat er een vaccin komt. Maar ik kan het fout hebben. Misschien komt er een vaccin en krijgen we nog tien miljard dosissen voor Pasen’, zegt hij in het Svenska Dagbladet.

Zweden, het internationale buitenbeentje

Zweden is wat betreft de strijd tegen het coronavirus een buitenbeentje in de internationale gemeenschap. Het volgde een afwijkende en eigenzinnige aanpak. Scholen, cafés, bars en restaurants bleven open. Burgers werden volwassen genoeg geacht om ‘social distancing’ te respecteren. Amper 5 procent van de Zweden draagt een mondmasker.

Velen in de medische wereld keken met verontwaardiging naar de manier waarop Zweden de epidemie aanpakte. Vandaag zijn er echter signalen dat het land Covid-19 heeft verslagen via groepsimmuniteit, eerder dan met lockdowns.

De bevestigde gevallen van Covid-19 en sterfgevallen als gevolg van het virus zijn de voorbije weken laag en stabiel gebleven. Dat terwijl zowat alle andere Europese landen met een heropflakkering van het virus kampen.

Steeds meer aanwijzingen van groepsimmuniteit in Zweden

(EPA-EFE/Johan Nilsson/TT *** SWEDEN OUT ***)

Kim Sneppen, hoogleraar biocomplexiteit aan het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen, zei eerder deze week dat er aanwijzingen zijn dat de Zweden immuniteit hebben tegen Covid-19. ‘Samen met de andere maatregelen die ze hebben getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, lijkt de ziekte bedwongen.’

Ook Søren Riis Paludan, die biogeneeskunde doceert aan de universiteit van Aarhus, denkt dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de Zweedse strategie, die een gecontroleerde ontwikkeling van immuniteit nastreefde, de goede is geweest. ‘Spijtig genoeg waren ze onvoldoende voorbereid bij de start van de epidemie, wat veel mensenlevens heeft gekost.’ Bijna de helft van de Zweedse sterfgevallen in de eerste helft van het jaar werd in bejaardentehuizen geregistreerd.

Maar al in april noemde Giesecke Covid-19 wel degelijk ‘een milde ziekte die vergelijkbaar is met de griep. Mensen die vandaag overlijden zouden anders binnen korte tijd ook zijn overleden.’

‘Stel je voor dat we de griep niet zouden kennen en ze plots opduikt. Dan zouden we exact dezelfde reactie hebben. Maar jaarlijks sterven ook die mensen aan de griep, die sowieso niet lang meer te leven zouden hebben gehad. Dus ja, hun leven wordt met een aantal maanden ingekort en dat is niet fijn.

’Woensdag raakte ook bekend dat de Britse premier Boris Johnson de Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell – de man achter de Covid-19-strategie van zijn land – om advies heeft gevraagd in de strijd tegen het virus.

Meer