Kwarteng legt Brits begrotingsplan vroeger op tafel na hevige turbulentie

In het Verenigd Koninkrijk zal Kwasi Kwarteng, minister van Financiën, zijn begrotingsplan sneller op tafel leggen dan oorspronkelijk was voorzien. De aanpassing komt in de nasleep van een ommekeer op het plan van Kwarteng om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting (45 procent) op te heffen.

Kwasi Kwarteng zal later deze maand zijn begrotingsplan voor middellange termijn voorstellen, nadat hij eerder zei te wachten tot 23 november. Dat is het gevolg van de turbulenties die de markten stevig opschudden; het pond nam in waarde af, de leenkosten schoten de hoogte in en de Bank of England deed een noodzakelijke interventie van 65 miljard pond op de obligatiemarkt.

Begrotingsplan voor komende 5 jaar

Het Britse begrotingsplan dat Kwarteng naar verwachting eind deze maand naar voor zal schuiven, omvat een vijfjarenplan dat de staatsschuld dient te stagneren. De doelstelling zou daarbij op 2,5 procent jaarlijkse groei liggen, waarmee er een fikse druk op de overheidsuitgaven wordt gelegd, maar de Britse premier Liz Truss weigert het woord “bezuinigingen” uit te spreken. 

Het Office for Budget Responsibility (OBR) waarmee de kanselier en de premier afgelopen vrijdag samenzaten, brengt daarbij prognoses naar voren die moeten aantonen of de hervormingen van Truss en Kwarteng de groei een notabele impuls kunnen geven.

Waarom is dit belangrijk?

De OBR publiceert doorgaans een centrale groeivoorspelling in zijn begrotingsprognose, samen met scenario’s voor een hoge en lage groei.

Schrappen van hoogste belastingtarief

De hele saga rond de belastingen in het Verenigd Koninkrijk hebben het imago van de kanselier en de premier zwaar geschaad. Kwarteng kwam na zijn bekendmaking van de historische belastingverlagingen zwaar onder vuur te liggen, terwijl Truss aan de zijkant wat meer gespaard bleef, ondanks nauw betrokken te zijn geweest bij het opstellen van dat fiscale pakket.

In overleg met premier Truss, heeft Kwarteng nu beslist de plannen omtrent het hoogste belastingtarief van 45 procent te schrappen. Dat maakte hij maandag bekend in een toespraak op de Conservatieve partijconferentie in Birmingham.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20