Kwart van Amerikaanse volwassenen onder de 30 haalt nieuws bij TikTok

Het aantal Amerikaanse volwassenen dat TikTok gebruikt voor nieuwsvergaring is sinds 2020 verdrievoudigd.

Waarom is dit belangrijk?

De videoapp TikTok wordt ontwikkeld door het Chinese bedrijf ByteDance. Recent werd duidelijk dat ByteDance plannen had om bepaalde Amerikaanse individuen te volgen met behulp van locatiegegevens van TikTok. Ondertussen is de Chinese app al volledig ingeburgerd bij een groot deel van de Amerikaanse bevolking.

The Big Picture: Net zoals andere sociale media, is TikTok geen al te betrouwbare nieuwsbron. Daarbij komt nog eens de censuur van de Chinese overheid.

  • Volgens een nieuwe studie van het Pew Research Center zou meer dan een kwart van de Amerikaanse volwassenen onder de 30 jaar geregeld TikTok gebruiken om nieuws te krijgen.
  • In totaal zou 10 procent van de volwassen Amerikaanse bevolking zijn nieuws bij TikTok halen; in 2020 zou dat nog maar 3 procent geweest zijn, weet Pew.
  • Steeds minder Amerikanen gebruiken platformen zoals Facebook, Reddit, Snapchat en Twitter om nieuws te vergaren, blijkt ook nog.
  • Bij Amerikanen onder de 18 jaar zouden de cijfers nog een pak hoger liggen. Zo’n 66 procent van de Amerikaanse tieners tussen de 12 en 17 jaar gebruikt TikTok. Ongeveer 57 procent van hen gebruikt Instagram.
  • Zoals de rest van het internet, zit TikTok vol desinformatie en ‘samenzweringstheorieën’. Maar censuur op het platform wordt wellicht ook deels gedirigeerd door de Chinese overheid.
  • Zo werden berichten over prodemocratische betogingen in Hongkong, onafhankelijkheidsbewegingen in Tibet en het Tiananmenprotest van 1989 al geregeld verwijderd van het platform.

Meer dan 1 miljard gebruikers binnen 5 jaar

  • TikTok lanceerde in 2016 en werd binnen de vijf jaar het meest gebruikte socialemediaplatform op aarde.
  • Vandaag zou TikTok wereldwijd ongeveer 1 miljard gebruikers hebben en meer internetverkeer zien dan Google. Facebook had tien jaar nodig om die eerste mijlpaal te bereiken.
  • TikTok speelde dat klaar zonder toegang tot de Indiase markt, waar de app op de zwarte lijst staat sinds januari 2021.
  • Wel kan de app natuurlijk rekenen op de Chinese markt, waar het onder de noemer Douyin beschikbaar is.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.