De gekste ideeën circuleren rond NFT’s, de digitale verzamelobjecten uit de cryptowereld. Kunstenaar Koen Vanmechelen onderzoekt hoe hij de tokens kan koppelen aan kippen, zo vertelt hij in een interview met De Tijd.
“Het komt erop aan de juiste artistieke vorm te vinden”, zegt Vanmechelen, die altijd al gefascineerd was door kippenrassen en eind jaren negentig bekendheid verwierf met zijn Cosmopolitan Chicken Project.
De Limburger heeft een concrete denkpiste. “Laten we vertrekken van een haan. Die heeft een genetische code, die je kan opdelen in bijvoorbeeld 1 miljoen unieke deeltjes. Elk deeltje kan je koppelen aan een NFT en verkopen. Als 10 euro per stuk vraagt, heb je een opbrengst van 10 miljoen euro”, zo rekent hij voor in De Tijd.
Eerder werd ook al de genetische code van het coronavirus omgezet in muziek en herverpakt als NFT.
Baanbrekende innovatie of geldklopperij?
Een NFT (non fungible token) wordt geregistreerd op een blockchain. Op die manier kan je aantonen dat je effectief de eigenaar bent van het digitale object. De meningen over de intrinsieke waarde van NFT’s zijn evenwel sterk verdeeld.
Volgens critici zijn de tokens eigenlijk waardeloos, omdat de koper vaak alleen maar een digitaal eigendomsverwijs verwerft en niet het onderliggende werk of bestand zelf kan claimen. Dat was ook een veelgehoorde kritiek bij de recente lancering door Club Brugge, dat filmpjes van doelpunten wil vermarkten via NFT’s.
De believers geloven dat er met de NFT’s talloze toepassingen mogelijk zullen zijn in de nieuwe digitale werelden van het metaverse, het 3D-internet van de toekomst.