De Europese Unie verwijdert vandaag de laatste barrière voor een Kroatische toetreding tot de eurozone: wat zullen de gevolgen zijn?

De Europese Unie (EU) zal dinsdag de laatste hinderpalen voor de invoering van de euro door Kroatië uit de weg ruimen. Daardoor wordt de weg vrijgemaakt voor een Kroatische toetreding tot de eurozone op 1 januari 2023.

De ministers van Financiën van de EU-landen zullen dinsdag tijdens een vergadering in Brussel drie wetten goedkeuren die de weg moeten vrijmaken voor een Kroatische toetreding tot de eurozone. Opvallend: het wordt het eerste land sinds 2015 dat de Europese eenheidsmunt adopteert, toen lidstaat Litouwen de euro begon te gebruiken.

Er wordt verwacht dat de toetreding een positief effect zal hebben op de economie van het Balkanland. Maar ook de huidige eurolanden zullen de vruchten plukken: vorige maand, toen de Europese Commissie besloot dat het land aan alle voorwaarden voldoet, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dat de euro zelf versterkt zal worden door de Kroatische toetreding. 

Oorlog en toerisme

De adoptie van de euro moet Kroatië ook politieke voordelen verschaffen: in de Balkanlanden zinderen immers de brutale burgeroorlogen uit de jaren negentig nog na, waardoor de streek op politiek en economisch vlak historisch achterop hinkte tegenover de rijkere Europese landen. Door toegelaten te worden tot de eurozone wordt een sterk signaal gegeven: Kroatië is gerecupereerd en klaar om met de grote jongens te spelen.

Bovendien zullen bezoekers aan het land hun geld niet meer moeten omzetten naar de Kroatische kuna, een groot voordeel voor de 340 miljoen mensen die momenteel in de eurozone leven. Kroatië, een land dat zowat twintig procent van zijn bruto binnenlands product (BBP) uit toerisme haalt – het grootste aandeel binnen de hele EU – zal hier ongetwijfeld baat bij hebben.

Einde van een zesjarige reis

Zdravko Marić, de Kroatische minister van Financiën, streed zes jaar lang om de toetreding mogelijk te maken. Dat ging niet altijd van een leien dakje: er zijn namelijk een aantal strikte toetredingscriteria waar een land aan moet voldoen voordat het kan worden toegelaten. Het gaat onder andere om een lage inflatie, gezonde overheidsfinanciën, een stabiele wisselkoers en beperkte leningskosten. 

De gezondheid van de overheidsfinanciën wordt bijvoorbeeld gemeten door het overheidstekort en de overheidsschuld te bekijken. Hoewel Kroatië tijdens de coronapandemie even in gevaarlijke vaarwateren terechtkwam, is het schuldniveau terug gestaag aan het dalen. Volgens analisten een goed teken dat het begrotingstraject van het land op de goede weg is.

Ook op vlak van inflatie deed Kroatië het vorig jaar goed. Om toegelaten te worden tot de eurozone, mocht de inflatie van april 2021 tot april dit jaar niet boven de 4,9 procent uitkomen. Uiteindelijk kwam die uit op een gemiddelde van 4,7 procent, waardoor Kroatië ook op dat vlak groen licht kreeg.

Toch nog enige consternatie

Sommige Europese politici blijven echter terughoudend. Norbert Kleinwächter, een extreemrechts lid van de Bondsdag, het parlement van de bondsrepubliek Duitsland, beweerde bijvoorbeeld dat Kroatië “het nieuwe Griekenland” dreigt te worden. Ook politici van het centrumrechtse CDU en de liberale FDP, hoewel ze de toetreding van Kroatië verwelkomen, waarschuwen dat begrotingsconsolidatie nog altijd nodig is.

Marić betoogde langs zijn kant echter dat het land op dat vlak goed werk heeft geleverd. “Van 2017 tot 2019 hadden we zelfs een begrotingsoverschot”, zei de minister dinsdag aan Euractiv.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.