Kritiek zwelt aan: 2,7 miljard euro aan coronasteun, ook voor wie het niet nodig had

Sinds het begin van de coronacrisis hebben de overheden in ons land een verschillende premies en andere systemen in het leven geroepen om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Maar ging die steun wel naar wie het echt nodig heeft, komt als vraag naar voren.

Waarover gaat het? De Vlaamse regering heeft al meer dan 1 miljard euro aan premies uitgegeven. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kreeg doorheen de crisis 129.846 aanvragen binnen voor de Vlaamse hinderpremie, waarvan er 103.764 werden goedgekeurd. Daarnaast gaf de overheidsinstelling nog eens groen licht voor 41.053 aangevraagde compensatiepremies, weet de krant Het Laatste Nieuws.
Samen dus goed voor 1.054.000.000 euro.

De federale regering doet nog beter, met 750.000 goedgekeurde overbruggingsuitkeringen voor Vlaamse, Brusselse en Waalse ondernemers. Wie minstens zeven dagen op rij zijn werk niet kon uitvoeren, maakte daar aanspraak op. De minderheidsregering-Wilmès had hiervoor een potje van 1 746 000 000 euro voorzien. Samen maakt dat al zeker 2,7 miljard euro, mogelijk loopt het op tot 2,8 miljard euro.

Maar? Het is nog maar de vraag of deze financiële middelen alleen belandden bij ondernemers en zelfstandigen die er echt nood aan hadden. Het Laatste Nieuws somt enkele voorbeelden van ‘coronabedrog’ op:

  • Een meubelmaker die een overbrugging vraagt én krijgt, ondanks het feit dat hij de volledige periode kon doorwerken.
  • Een freelance copywriter die bewust een week stopte met werken om de compensatiepremie te krijgen. Hij zorgde even voltijds voor zijn kinderen en gaf hen les.
  • Een kunstenaar die via zijn leegstaande atelier een hinderpremie van 4.000 euro en bijkomend 160 euro per dag kon ontvangen.

En nu? Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V), verantwoordelijk voor de hinder- en compensatiepremies, maakte half mei al bekend dat ze de capaciteit van het inspectieteam voor coronabedrog zal verdubbelen. VLAIO krijgt er 15 voltijdse personeelsleden bij om controles uit te voeren. De overheid kan het bedrag tot 6 jaar na de indieningsdatum terugvorderen. ‘Wie de premies onterecht aanvraagt, riskeert strenge straffen’, stelde de minister.

Lees ook:

Meer