De Verenigde Staten zullen de volgende tien jaar een budget van 634 miljard dollar moeten reserveren om het nucleaire arsenaal van het land te onderhouden en moderniseren. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse Congressional Budget Office (CBO). De nieuwe schattingen liggen 28 procent hoger dan eerdere ramingen twee jaar geleden.
Een aantal Amerikaanse congresleden willen op dit budget echter besparingen doordrukken. Zij vrezen dat de oplopende budgetten alleen maar de internationale nucleaire dreiging nog verder zullen doen toenemen.
Verzet
Midden vorig decennium werd geraamd dat voor een modernisering van het Amerikaanse nucleaire arsenaal – met onder meer bommenwerpers, duikboten en raketten – een budget van 315 miljard dollar zou moeten worden gereserveerd. Dat bedrag is sindsdien echter stelselmatig opgelopen.
Twee jaar geleden werd gewag gemaakt van een bedrag van 494 miljard dollar. Nu spreekt het rapport van het Congressional Budget Office echter over een budget van 634 miljard dollar. De modernisering van het Amerikaanse nucleaire arsenaal zou over een periode van dertig jaar in totaal ruim 1.700 miljard dollar kosten.
In het Amerikaanse Congres kan echter ook een verzet tegen de oplopende kosten voor de modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal worden vastgesteld. Onder meer de Democratische senator Ed Markey heeft opgeroepen tot een debat over de nucleaire budgetten.
Hij heeft daarvoor een voorstel dat een bezuiniging van 73 miljard dollar zou toelaten.
Technologie
Daarbij zou moeten worden afgezien van de ontwikkeling van nieuwe intercontinentale raketten. Dat arsenaal zou tot 150 raketten worden teruggebracht. Momenteel beschikken de Verenigde Staten over een vloot van meer dan 400 raketten.
Het aantal strategische kernkoppen zou met één derde tot duizend exemplaren worden verminderd. Ook zou de aankoop van duikboten met kernkoppen worden beperkt.
‘De Verenigde Staten kunnen onze tegenstanders afschrikken en onze bondgenoten geruststellen zonder tot een waanzinnige investering in een overkill van nucleaire wapens over te gaan’, betoogde Markey. ‘Deze investeringen kunnen het risico op een nucleair conflict zelfs verhogen in plaats van te verminderen.’
Generaal John Hyten, vice-voorzitter van de Amerikaanse Joint Chiefs of Staff, benadrukte dat nieuwe digitale technologieën de kosten voor de bouw van nieuwe wapens zouden kunnen helpen drukken. ‘Digitale programma’s kunnen de behoefte aan fysieke prototypes aanzienlijk verminderen’, aldus de generaal.
Hyten zei daarover met het Amerikaanse defensiebedrijf Northrop Grumman besprekingen te voeren.
(lb)