Koning verlengt opdracht van formateur Bart De Wever (N-VA) tot na de gemeenteraadsverkiezingen

Koning Filip heeft de formateursopdracht van Bart De Wever (N-VA) verlengd tot 17 oktober. Daarmee wordt de vorming van een federale regering nu ook officieel over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild.


Key takeaways

  • De koning verlengt de formatieopdracht van Bart De Wever tot 17 oktober.
  • De Wever zelf had al bevestigd dat een regering voor de gemeenteraadsverkiezingen onmogelijk is geworden.
  • Hij wil verder werken aan zijn ‘supernota’, die eerder nog afgewezen werd.

In het nieuws: Bart De Wever bracht maandagmorgen om half elf verslag uit bij de koning. Een halfuur later staat hij weer buiten met een verlenging op zak.

  • “De formateur bracht koning Filip verslag uit over zijn opdracht voor de vorming van een nieuwe regering. Hij zal opnieuw verslag uitbrengen aan de Koning op 17 oktober”, deelt het Paleis mee op sociale media.
  • Daarmee gaat De Wevers opdracht door tot na de gemeenteraadsverkiezingen. In de afgelopen weken werd duidelijk dat de tegenstellingen tussen de vijf partijen die onderhandelen over een nieuwe regering nog te groot zijn om nog voor de lokale verkiezingen een akkoord te bereiken.
  • Het lange proces is geen verrassing meer, nadat er geen consensus werd gevonden rond de ‘supernota’ die De Wever op tafel had gelegd. Bart De Wever had zelf al aangekondigd dat de gevoelige dossiers die te maken hadden met de begroting pas later behandeld zouden worden.
  • Verder kwamen er wel werkgroepen samen, die ‘makkelijkere’ thema’s zoals energie of defensie behandelden. De hoofdonderhandelaars bespraken samen de verdere planning, maar inhoudelijk werd er de laatste week niet meer gesproken.

Komt de supernota weer op tafel?

Gevolgd: De Wever had het er zelf al over gehad tegenover VTM Nieuws.

  • Vrijdagavond reageerde De Wever al in het VTM-nieuws. Daar moest hij bekennen dat “de trein blijft rijden, maar aan een tempo dat ons spijtig genoeg voorbij 13 oktober brengt”. Dat is aan een trager tempo dan De Wever zelf voorop had gesteld. Hij had graag tegen 20 september een begrotingsplan gehad, dat dan naar de Europese Commissie kan.
    • De ontslagnemende Vivaldi-regering heeft inmiddels formeel aan Europa om uitstel gevraagd. De Wever rekent er zelf op om tegen het einde van het jaar een regering met een begroting te hebben.
  • Dat will ook zeggen dat de federale onderhandelaars weer aan de slag moeten met de delicatere onderwerpen. Na de lokale verkiezingen gaat De Wever “ervan uit” dat hij “weer met de supernota aan de slag kan”. Want, zo zegt hij bij VTM, “er zijn geen duizend manieren om een land te saneren en er zullen zware maatregelen nodig zijn. De supernota komt dus weer op tafel vanaf 14 oktober”.
  • Die stellinginname is opmerkelijk, omdat er toch her en der op werd aangedrongen dat De Wever opnieuw zou beginnen. Nadat de inhoud van de nota lekte in de pers, werd aangenomen dat er niet meer verder geborduurd zou worden op de al bestaande tekst.
  • Bart De Wever benadrukte intussen nog eens de noodzaak van een snelle regeringsvorming: “We moeten voor het einde van het jaar landen met de begroting. Het zou totaal onverantwoord zijn om het nog langer te rekken”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.