Koning Filip geeft het stokje door aan Egbert Lachaert (Open Vld)

Koning Filip heeft het ontslag van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) aanvaard en stuurt nu Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert het veld in als koninklijk opdrachthouder.

Het staatshoofd hield het ontslag van de N-VA-voorzitter en PS-voorzitter in beraad, omdat er niet echt een alternatief is. Het is een publiek geheim dat paars-geel voor het Paleis het voorkeursscenario was. Op die manier kwamen de twee grootste formaties van het land bijeen, en werd er aan de ‘pacificatie van België’ gewerkt.

Koninklijk opdrachthouder

Om tijd te kopen én misschien het duo aan te moedigen om nog even verder te doen, startte koning Filip dus een consultatieronde op. Maandag ontving hij nog Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (sp.a) en Maxime Prévot (cdH). Dinsdag volgden dan de liberalen en de groene familie.

Meteen na de consultatieronde besloot de vorst om Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan te duiden als koninklijk opdrachthouder. Er wordt hem gevraagd om ‘de nodige initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen’, klinkt het in een persbericht.

‘Meningsverschillen overstijgen’

De kopman van de Vlaamse liberalen heeft de opdracht aanvaard en komt op 28 augustus langs bij de koning voor een eerste verslag. Lachaert heeft naar eigen zeggen de bedoeling om opnieuw de verschillende partijen uit te nodigen en met een open vizier van start te gaan.

‘Het land bevindt zich in een van de grootste crisissen sinds de Tweede Wereldoorlog’, zegt hij. ‘Er is nood aan een sterke regering, met een breed draagvlak en een evenwichtig beleid. In moeilijke tijden moet de politiek haar meningsverschillen overstijgen. We hebben nog enkele weken om een volwaardige regering te maken, ten dienste van de bevolking. Deze opdracht zal in alle discretie uitgevoerd worden, om zo het nodige vertrouwen tussen partijen tot stand te brengen.’

Lees ook: Eén ding is zeker: van Wilmès III is echt geen sprake voor de rode familie

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20