Komt er in 2022 een mondmasker op de markt dat oplicht als de drager corona heeft?

Japanse onderzoekers hebben een masker ontwikkeld dat kan onthullen of de drager besmet is met het coronavirus. Zij hopen hun uitvinding volgend jaar op de markt te brengen en zo een nieuwe, praktische en goedkope screeningmethode aan te bieden.

Achter dit masker gaat het volgende geheim schuil: antilichamen van struisvogels. Op basis van eerder onderzoek waaruit bleek dat ’s werelds grootste vogel zeer resistent is tegen Covid-19, besloot een team van onderzoekers van de Prefecturele Universiteit van Kyoto deze kennis in de praktijk te brengen.

32 deelnemers

Concreet hebben de wetenschappers een speciaal filter gemaakt dat onder een masker wordt geplaatst. Nadat het masker een tijdje is gedragen, moet het worden verwijderd en vervolgens worden besproeid met een chemische stof die struisvogelantilichamen bevat. De filter kan vervolgens onder ultraviolet licht worden geplaatst en zal oplichten rond neus en mond als de drager Covid-19 heeft.

Tot nu toe hebben de wetenschappers een klein experiment uitgevoerd waaraan 32 deelnemers hebben deelgenomen die positief op Covid-19 hebben getest. Zij moesten gedurende acht uur het masker dragen. Elke keer lichtte het filter op, wat de doeltreffendheid van het apparaat bevestigde. Zo ontdekte professor Yasuhiro Tsukamoto, die de leiding had over de studie, dat hij zelf besmet was met het coronavirus. Een traditionele PCR-test bevestigde de diagnose die door zijn masker was gesteld.

Het team van professor Tsukamoto merkte ook op dat het licht na verloop van tijd vervaagde naarmate de patiënten herstelden en hun virale lading afnam.

Hoge verwachtingen

De Japanse onderzoekers zullen nu een soortgelijk experiment uitvoeren met 150 deelnemers. Daarna zullen zij proberen hun uitvinding te commercialiseren. Met de hoop om goedkeuring te krijgen in Japan in 2022, meldt Business Insider.

Hoewel dit nieuwe type masker veelbelovend is, zijn de wetenschappers zich er terdege van bewust dat niet iedereen thuis over een UV-lamp beschikt. Zij zijn daarom van plan hun product verder te ontwikkelen zodat de filter automatisch oplicht wanneer hij in contact komt met de chemische stof, zonder dat er met een specifiek licht op moet worden geschenen.

We kunnen antilichamen van struisvogels in massa produceren tegen lage kosten. In de toekomst wil ik er een testkit van maken die iedereen kan gebruiken”, zei professor Tsukamoto aan de Mainichi, een Japanse krant. (ns, lb)

Meer