Komt er een meerwaardebelasting op een meerwaardebelasting voor fondsenbeleggers?

Komt er een meerwaardebelasting op een meerwaardebelasting voor fondsenbeleggers?
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) – ERIC LALMAND / Belga / AFP) / Belgium OUT (Photo by ERIC LALMAND/Belga/AFP via Getty Images

De meerwaardebelasting roept heel wat vragen op bij beleggers, fiscalisten en economen. Zelfs binnen de regering is er nog geen consensus over de details van die taks. Er is ook heel wat onzekerheid voor de fondsenbeleggers. Zij worden in de meeste gevallen al onderworpen aan een meerwaardebelasting, genaamd de Reynderstaks.


Key takeaways

  • Verdwijnt of wijzigt de Reynderstaks met de komst van de meerwaardebelasting? Daar is momenteel veel onduidelijkheid rond.
  • Econoom Geert Noels waarschuwt op X, het vroegere Twitter, voor een meerwaardebelasting op een meerwaardebelasting.
  • Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, moest woensdag toegeven dat nog niet alle details over de meerwaardebelasting zijn uitgewerkt.

Duiding: Wat is de Reynderstaks?

  • Dat is een belasting die in 2006 werd ingevoerd.
  • Het gaat hier eigenlijk over een meerwaardebelasting voor fondsenbeleggers. Bij de invoering moesten de beleggers een roerende voorheffing (die vandaag 30% bedraagt) betalen op de gerealiseerde meerwaarden als het fonds voor minstens 40 procent uit obligaties bestaat.
  • Intussen is de regelgeving verstrengd en moet je al een deel van de vermogenswinst afdragen aan de staat zodra het fonds 10 procent van het kapitaal belegt in obligaties.
  • Ook de ETF’s, beursgenoteerde fondsen die een bepaalde index volgen, ontsnappen niet aan die belasting.

In het nieuws: Experts stellen zich de vraag wat er met de Reynderstaks zal gebeuren nu er een algemene meerwaardebelasting van 10 procent onze richting uitkomt.

  • Econoom Geert Noels waarschuwt op X, het vroegere Twitter, voor een meerwaardebelasting op een meerwaardebelasting. “Gaat die voor fondsen dan afgeschaft worden of gaat België het eerste land zijn met een meerwaardebelasting bovenop een andere meerwaarbelastig? Een uniek stuk in ons Belgisch belastingsmuseum van alle wereldwijde belastingen!”, luidt zijn kritiek.

Nog veel onduidelijkheid over de meerwaardebelasting

Opgemerkt: Hoe dan ook zeggen Bart De Wever (N-VA) en zijn team in het akkoord niets over een eventuele afschaffing of wijziging van de Reynderstaks. De regering is ons momenteel het antwoord nog verschuldigd.

  • Meer zelfs, er is nog geen consensus tussen de Arizona-partijen over de details van de meerwaardebelasting. MR, Vooruit en cd&v hebben onder meer een andere visie over welk tarief wordt toegepast wanneer iemand bijvoorbeeld 19 procent van de aandelen van een bedrijf in handen heeft.
    • Vooruit en CD&V gaan ervan uit dat wie geen aanmerkelijk belang van 20 procent in een bedrijf heeft, het gewone tarief van 10 procent betaalt, minus de vrijstelling tot 10.000 euro.
    • De Franstalige liberalen zijn er dan weer van overtuigd dat die beleggers, net zoals aandeelhouders met een belang van 20 procent in een bedrijf, gebruik kunnen maken van het getrapte systeem, waarbij het belastingtarief start op 1,25 procent en stelselmatig oploopt tot 10 procent. Alleen zou volgens hen in dat geval de vrijstelling tot 1 miljoen euro wegvallen.
  • Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, moest gisteren tijdens het debat dan ook toegeven dat nog niet alle details over de meerwaardebelasting zijn uitgewerkt. Hij voegde eraan toe dat er meer details over de taks beschikbaar zullen zijn zodra er een wettekst is.

“Verdubbeling effectentaks was beter”

Ook dit: Vincent Van Dessel, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, merkt in een gesprek met De Tijd op dat de verdubbeling van de effectentaks een beter alternatief was voor de meerwaardebelasting.

  • “De sterkste schouders zullen de meerwaardebelasting niet betalen. De kleine beleggers zullen betalen. Een verdubbeling van de effectentaks zou beter zijn. Dat zou niet leuk zijn, maar één keer per jaar betalen, dat is eenvoudig”, klinkt het.
    • Ter verduidelijking: De effectentaks is een taks van 0,15 procent op effectenrekeningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro.
  • Andere experts wijzen er dan weer op dat de meerwaardebelasting budgettair niet veel zal opleveren. De federale regering mikt voor volgend jaar, volgens de begrotingstabellen, op 250 miljoen extra inkomsten uit die taks. “Dat is niets vergeleken met de 8,5 miljard euro aan belastingen die de beleggers vorig jaar hebben betaald”, laat Pieter Willems, partner en fiscaal advocaat bij Tuerlinckx Tax Lawyers, aan onze redactie weten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.