In Californië, waar zowat alles als kankerverwekkend wordt beschouwd, is nu koffie aan de beurt

Een rechtszaak in de Amerikaanse staat Californië zal straks beslissen of elke zaak die koffie schenkt het publiek moet informeren dat het brouwsel kankerverwekkende stoffen bevat.
Lokale wetten verplichten nu al om inwoners van de staat over de kankerverwekkende eigenschappen in hun omgeving in te lichten. Dat is het geval in de lobby van appartementsgebouwen, in parkeergarages en in restaurants. Maar ook wanneer ze in de supermarkt kattenbakvulling of snoep kopen. Kortom, zowat overal.

Proposition 65

© Public Domain

Of ook een kopje koffie nu op die lijst komt hangt af van een rechter in Los Angeles. Die moet straks oordelen of koffie als kankerverwekkend moet worden gecatalogeerd. Een dertig jaar oude wet verplicht namelijk om alle inwoners en bezoekers van de staat te verwittigen voor potentieel gezondheidsgevaar.

In koffie zit acrylamide

Koffie wordt als een gevaar beschouwd omdat er acrylamide in zit. Dat is een smaakloos chemisch product dat tijdens het roosteren van koffiebonen wordt geproduceerd. Bij het malen of koffiezetten is er geen gevaar.  Acrylamide ontstaat ook bij het verhitten van producten, zoals het bakken van friet, brood en vlees.

Acrylamide is een van meer dan 900 chemicaliën op een lijst die volgens de staat Californië naast kanker ook kindermisvormingen en ander onheil kan veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zette acrylamide 25 jaar geleden al op de lijst van carcinogene stoffen.   

Proposition 65

Volgens een wet die bekend staat onder de naam Proposition 65 (The Safe Water and Toxic Enforcement Act), moet het publiek daarvan worden verwittigd.

Indien de rechter straks zou oordelen dat koffie kankerverwekkende eigenschappen heeft, dan zal elke zaak in de staat Californië die koffie serveert, bij de ingang een bord moeten plaatsen waarop klanten daarvan worden verwittigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20