De koers van Bitcoin schommelt nog even hevig bij de huidige koers, rond 50.000 dollar, als toen de cryptomunt maar 5.000 dollar waard was. Dat blijkt uit een onderzoek door het persbureau Bloomberg.
Bitcoinbeleggers hebben het de afgelopen uren weer ervaren hoe zenuwachtig de koers van de cryptomunt op en neer kan springen. De waarde schommelde de voorbije 24 uur van ruim 52.000 dollar naar circa 48.000 dollar.
Volgens Bloomberg is Bitcoin nog steeds even volatiel als in 2017, toen de munt voor het grootste deel van het jaar nog een slordige tien keer minder waard was. De bedragen mogen dan vandaag van een andere orde zijn, de grilligheid is gebleven, luidt de conclusie.
De nieuwsdienst baseert zich op de standaardafwijking tegenover het gemiddelde, een bekende statistische maatstaf.
Meer bepaald telde Bloomberg het aantal dagen per jaar dat Bitcoins koers met meer dan het dubbele van de standaarddeviatie schommelde, naar boven of naar beneden.
Op 2020 na – dat was het jaar van de spectaculaire koersklim – blijkt dat aantal vrij constant te zijn. In 2017 waren er 23 dagen met hevige koersschommelingen. In het bijna afgelopen jaar 2021 zijn dat er 19, wat bijna dubbel zo veel is als vorig jaar en vergelijkbaar met 2018 en 2019.
Tweesnijdend zwaard
Grote schommelingen zijn een tweesnijdend zwaard:
- Vanuit beleggingsperspectief bieden ze uitzicht op instapmomenten en snelle winsten. De kunst is dan op het laagste punt te kopen – “Buy the dip” – en bij herstel weer te verkopen, of de cryptomunt met een meerwaarde in de portefeuille te houden.
- Voor de betaalfunctie van Bitcoin zijn de jojobewegingen echter nadelig. Veel handelaars staan huiverachtig tegenover de aanvaarding van een munt die snel in dollar- of eurowaarde kan dalen, omdat hun kosten en facturen niet in Bitcoins, maar in traditionele munten uitgedrukt zijn. En waarom zou je als consument betalen met een munt die in een mum van tijd fors in waarde kan stijgen?
Sommige analisten verwachten dat de koersschommelingen van de grote cryptomunten volgend jaar gaan afnemen door de komst van grote institutionele investeerders die Bitcoin als een vorm van digitaal goud gaan benaderen en niet om de haverklap gaan traden.
Veel zal afhangen van hoe de circa 10.000 grote bezitters van Bitcoin reageren op marktturbulentie. Als een van de grote jongens bijvoorbeeld besluit om een stevig pakket te verkopen, zal dat onmiddellijk de markt in rep en roer zetten.
Wat ook de jojobewegingen in de hand werkt: in tegenstelling tot de aandelenbeurzen, die niet continu open zijn en tijdens het weekend uitblazen, draait de wereldwijde cryptohandel de klok rond, en ook in het weekend. Er is ook geen beursuitbater die de handel even kan stilleggen als er paniek uitbreekt.
Langetermijntrend
De schommelingen beletten vooralsnog niet dat de langetermijntrend stijgend blijft. Cryptobelegger Coin Supremo ziet een duidelijk patroon die gelinkt is aan de “halving”, het wiskundig ingebouwde systeem waarbij de beloning om Bitcoins te minen ongeveer om de vier jaar halveert.
Dat brengt telkens een aanbodschok teweeg en daardoor ook een fikse prijsverhoging, leert het verleden ons. De volgende halving wordt in 2024 verwacht.
Volgens de believers is Bitcoin in 2022 op weg naar 100.000 dollar, maar er zijn ook experten die een crash voorspellen.
(kg)