De Russische roebel zakte vanochtend naar zijn laagste punt tegenover de dollar in vijftien maanden, als gevolg van de kortdurende opstand van Jevgeni Prigozjin op zaterdag. Op moment van schrijven heeft de munt weer wat terrein gewonnen en krijg je voor een dollar 84,84 roebel.
In het nieuws: Eerder op maandag bereikte de roebel zijn laagste punt sinds maart 2022, kort nadat de Russische invasie van Oekraïne begon.
- De roebelhandel lag dit weekend, tijdens de muiterij van de Wagner Group, stil. Toen de handel maandagochtend hervatte, nam de roebel een duik. Tijdens het laagtepunt moest je meer dan 87 roebels neerleggen voor een dollar.
- Hoewel de roebel tijdens het weekend officieel niet werd verhandeld, boden Russische banken wisselkoersen aan die ver boven de officiële koers lagen, tot boven de 90 roebels per dollar. Naarmate duidelijk werd dat Prigozjins opstand van korte duur zou zijn, recupereerde de Russische munt.
- Investeerders zijn op hun hoede en volgens verschillende analisten die met onder andere Reuters en Bloomberg spraken, kan de druk op de roebel nog een tijdje hoog blijven. De kans dat de munt verder zakt, naar 90 per dollar, is reëel.
- Sinds het begin van dit jaar is de roebel al zo’n 13 procent van zijn waarde verloren tegenover de dollar. Dat maakt van de munt een van de “slechtst presterende valuta van opkomende markten”, zegt een analist tegen Bloomberg.
De muiterij
Teruggeblikt: Het was een heftig weekend voor Vladimir Poetin, die een van zijn onderknuppels even zag veranderen in een existentiële dreiging.
Samengevat: Prigozjin heeft zich vrijdag openlijk tegen het Russische regime gekant, nadat die beweerde dat het Russische leger een militair kamp van de Wagner Group had gebombardeerd. Daarna ging het snel.
- Zaterdagochtend beweerde de Wagner-baas dat zijn huurlingenleger het hoofdkwartier van de stad Rostov aan de Don had overgenomen. Dat is een van de belangrijkste economische centra van Zuid-Rusland. Later werden ook andere sites overgenomen.
- Enkele uren later zou het Wagner-leger ook infrastructuur in Voronezj hebben ingepalmd, een stad die zich op slechts zo’n 500 kilometer van Moskou bevindt.
- Later werd duidelijk dat de Wagner Group naar Moskou probeerde te trekken. Een colonne van honderden militaire voertuigen zou uiteindelijk tot op slechts een paar honderd kilometer van de hoofdstad zijn geraakt.
- Maar net zo snel als de opstand begon, stopte die weer. Zaterdagnamiddag plaatste Prigozjin audioberichten op Telegram, waarin die beweerde dat hij rechtsomkeer zou maken. Later beweerde het Kremlin dat Prigozjin ermee had ingestemd om Rusland te verlaten en om als banneling in Wit-Rusland te leven, na onderhandelingen die bemiddeld waren door de Wit-Russische dictator Alexandr Loekasjenko.
- Het is nog niet duidelijk wat er tijdens het gesprek werd gezegd, of wat de voorwaarden van de deal zijn. Intussen is de rust in Rusland grotendeels teruggekeerd, hoewel sommige veiligheidsmaatregelen nog altijd van kracht zijn.