In Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, kan een toenemende vraag naar kantoorvastgoed uit de hogere prijscategorieën worden vastgesteld. Dat is vooral het gevolg van een strategie van de Saoedische regering om buitenlandse bedrijven aan te sporen zich in Riyad te vestigen. Dat staat in een rapport van de vastgoedconsulent Knight Frank.
Saoedi-Arabië maakte in februari dit jaar bekend dat buitenlandse bedrijven hun regionaal hoofdkwartier in het land dienden te vestigen indien ze nog langer voor Saoedische overheidsopdrachten in aanmerking wensten te komen. De bedrijven kregen tot eind 2023 tijd om aan die verplichting te voldoen.
Buitenlandse investeringen
Met deze nieuwe wet hoopte de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman grotere buitenlandse investeringen te kunnen aantrekken, terwijl ook op bijkomende tewerkstelling voor Saoedische onderdanen werd gerekend.
De maatregel vormt een onderdeel van de ambities van Salman om de Saoedische economie minder afhankelijk te maken van de inkomsten uit de oliewinning en de inspanningen om nieuwe industrieën te creëren.
Saoedi-Arabië maakte vorige maand bekend al vierenveertig internationale bedrijven een licentie te hebben gegeven om in Riyad een regionaal hoofdkwartier te openen. Daarbij werden onder meer de namen van Baker Hughes, KPMG en Schlumberger genoemd.
“De voorbije vier kwartalen zijn de huurtarieven van kantoren uit de hogere prijscategorieën in Riyad met 2,9 procent gestegen”, verduidelijkt Knight Frank. “Dat hoeft echter geen verrassing te wekken.”
“Er is een duidelijke band met de snelgroeiende vraag naar kwaliteitsvolle kantoorruimte die de voorbije periode in de Saoedische hoofdstad kon worden geregistreerd.”
Concurrentie met Dubai
Salman wil met de ingreep tevens de concurrentie aangaan met de Verenigde Arabische Emiraten, die momenteel het belangrijkste zakelijke centrum van de regio vormen.
Knight Frank suggereert echter dat Riyad voor een succesvolle strijd tegen Dubai alvast de kwaliteit van zijn kantorenbestand verder zal moeten verbeteren. Bovendien wijst de consulent ook op de fiscale gunstige voorwaarden die Dubai buitenlandse investeerders aanbiedt.
“Anderzijds moet ermee rekening worden gehouden dat Saoedi-Arabië de grootste economie van de regio heeft en over een bevolking van ongeveer 35 miljoen mensen beschikt. Dit zou kunnen laten veronderstellen dat de regio aan meer dan één zakelijk centrum plaats zou kunnen bieden.”
Door de promotie van Riyad als een zakelijk centrum, dreigen volgens de analisten andere Saoedische steden echter wel aan economisch belang te verliezen. “Ook bedrijven uit die secundaire steden zullen steeds vaker een verhuis naar Riyad overwegen”, luidt het.
(jvdh)