Onderzoek toont aan: “Bijna de helft van de Belgische kmo’s weet niet wat de bedragen van hun openstaande facturen zijn”

Onderzoek toont aan: “Bijna de helft van de Belgische kmo’s weet niet wat de bedragen van hun openstaande facturen zijn”
David Kawai/Bloomberg via Getty Images

Uit onderzoek blijkt dat veel kmo’s hun tarieven optrekken door de aanhoudende inflatie. Tegelijk kan een groot deel van de bedrijven niet precies zeggen wat de bedragen van hun openstaande klantenfacturen zijn. Business AM besprak de resultaten met Gunther Slaets van Horus Software, een bedrijf dat boekhoudkundige software ontwikkelt. Horus Software liet het onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau iVox.


Beluister hier het volledige interview met Gunther Slaets:


Waarom is dit belangrijk?

Ondanks de vele crisissen, blijkt uit onderzoek van Horus nu dat veel kmo's hun cijfers niet in real time opvolgen. Dit kan nefast zijn in tijden waarin de wereld snel verandert.
  • Slaets: “Bijna 62 procent van de Vlaamse bedrijven heeft hun prijzen verhoogd. Dat is toch wel een vrij significant cijfer. De meeste bedrijfsleiders moesten daartoe overgaan door de inflatie en de indexatie van de lonen. Dat hadden we wel verwacht, maar niet dat het er zoveel zouden zijn.”
  • “Bij een groot aantal bedrijfsleiders zijn de financiële reserves en de financiële liquiditeit van hun onderneming een grote kopzorg. Bij een op vier Vlaamse kmo’s blijkt dat onbetaalde facturen meer dan 10 procent van de maandelijkse omzet bedraagt. In België weet slechts een bedrijfsleider op drie in real time hoeveel btw je moet betalen. Iets minder dan de helft van de bedrijfsleiders kan niet zeggen wat het exacte bedrag is van hun openstaande klantenfacturen.”
  • “Het zijn toch cijfers waar we een beetje van geschrokken zijn. Reden te meer om in te zetten op de digitale transformatie en het aanbieden van software die de ondernemer kan gebruiken om in real time zijn financiële situatie te analyseren. Het kan niet dat men beslissingen neemt op basis van cijfers die al drie maanden oud zijn, zeker als dat investeringen zijn”, concludeert Slaets. (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.